– Det är andra sprutan, säger Vaxholmsbon Jaqueline, 17 år, som köar utanför Prosalus vaccincentral i Skutan. Pappa Linus Adolfsson är med.

Behöver du stöd?

– Ja, jag är lite spruträdd, säger Jaqueline.

Vid halvtiotiden på förmiddagen ringlar kön lång. Många vill hinna ta sin spruta innan jobb eller skola, som Patrick Henningsson, 18 år, som också ska få sin andra dos innan skolan börjar.

– Det känns bra. Jag är inte särskilt rädd för sprutan, säger han.

Är det många av din klass som valt att vaccinera sig?

– Nästan alla har tagit första, men det är inte så många som fått andra dosen, bara kanske två-tre stycken.

Även många äldre

I kön står inte bara tonåringar utan även äldre som av olika anledningar dröjt med att vaccinera sig. Åkersbergabon Maria Bergendal har bokat tid och blir stressad av att upptäcka att det ändå är kö – hon har ju ett jobb att sköta också.

– Varför ska man då boka? säger hon.

– Det borde vara två köer.

Sedan får hon gå före Patrick och kön betas av ganska snabbt.

”Nästa”, ropar en sköterska.

Gustav Soler på Prosalus som driver vaccincentralen på uppdrag av Region Stockholm, förklarar att drop-in gör det lättare för många att spontant vaccinera sig, samtidigt som tidsbokningen hjälper mottagningen att planera hur man ska använda sina resurser.

– Vi försöker ha framförhållning beroende på söktrycket, säger han.

– Men det värsta för oss är om någon vänder på klacken och inte orkar vänta, därför måste det vara ett snabbt flöde.

Även yngre får vaccin

Att man inte har två köer – för tidsbokade respektive drop-in-besök beror på att det då skulle bli för trångt, med risk för smittspridning mellan besökarna.

Gustav Soler berättar också att man planerat för att börja vaccinera unga i åldern 12-15 år. De första vaccinen den åldersgruppen fanns redo att delas ut i måndags, 4 oktober.

För barn som är födda 2006-2009 och som fyllt 12 år gäller enbart tidsbokning, och vårdnadshavarna måste ge samtycke. Dessutom måste minst en vårdnadshavare följa med vid vaccineringen.

Inne på mottagningen flyter allt på med handtvätt, munskydd, registrering och så förstås vaccinering.

Efter lite drygt tjugo minuter kommer Jaqueline ut igen. Då har hon fått sin andra spruta och suttit ner en kvart som man ska, för att se om det blir någon oönskad reaktion.

– Det gick bra säger hon.