I stadshuset. Capio vårdcentral ligger i stadshuset. Foto: Hanna Lilja

Full fart på öns vårdcentraler

Nästan alla samtal som kommer till öns vårdcentraler handlar om vaccinet. "Det är ett jättepussel att få ihop alla doser", säger Katarina Thörne, Vården i centrum.

  • Publicerad 14:00, 19 mar 2021

...det är ingen tvekan att nyttan uppväger eventuella biverkningar

Nu har Lidingöbor som är 80 år och äldre börjar vaccineras mot covid-19 i stor skala.

Trycket på vårdcentralerna är stort.

– Det är i stor sett bara vaccinationsfrågor just. Vi får ett antal doser per vecka det och vi vet bara en två veckor i taget hur det kommer att se ut, sedan är det nya bud hela tiden. Men vi har tider reserverade för det här, säger Katarina Thörne, verksamhetschef på vårdcentralen Vården i Centrum.

Jobbar ihop

Det fyra vårdcentralerna på Lidingö har arbetat tätt tillsammans, digitalt, under hela pandemin.

– Vi pratar på Teams varje vecka, säger Kristina Fant, verksamhetschef på Capio.

Så upplägget med vaccinationerna är liknande. Ingen mottagning har drop-in, har man fått sitt brev om vaccination från Regionen kan man ringa och boka en tid.

På Capio har man stora ytor. Därför kan man ta emot många.

– Maxar vi kan vi ge 120 vaccinationer per dag, säger Kristina Fant.

Mottagningen har avsatt en speciell värdinna som visar in vaccinationspatienterna till rätt väntrum. Efter sprutan lotsas de till en plats där de får vänta den kvart som man ska stanna kvar på mottagningen efteråt, en försiktighetsåtgärd, eftersom vacccinet är nytt.

Snabba puckar

På Vården i centrum, som är något mindre har man kapacitet att vaccinera drygt 200 personer i veckan. Vaccinet distribueras från regionen. De olika vårdcentralerna får antal doser efter hur många som är listade där.

Trots att kapaciteten är hög vet man inte om tempot kan hållas. Det beror dock inte på de lokala vårdcentralerna, utan på tillgången på vaccin framöver.

– Det är snabba puckar. Vi har framförhållning två veckor framåt. Sedan vet vi inte. Men har man fått dos ett är man garanterad dos två, säger Kristina Fant.

På Lidingö är det just nu Pffeizers vaccin och – fram till det tillfälliga stoppet – Astra Zeneca-vaccinet som funnits.

Full fart. Det är full fart på vaccineringen på Capio. Kristina Fant är glad över de många anhöriga som hjälpt sina äldre till vårdcentralen för vaccinering. Foto: Privat

Jättepussel att få ihop

Vårdcentralerna har redan varit igång och vaccinerat patienter i fas 1-gruppen, personer som har hemtjänst eller som bor på särskilda boenden. De har vaccinerat ute på boenden och i hemmen. Men också på vårdcentralerna.

– Vi har gjort många hembesök hos de äldsta, sjukaste och sköraste. Det har gått bra men det är alltid enklast att vaccinera på mottagningen, säger Katarina Thörne.

Precis som Kristina Fant vittnar hon om hårt tryck på mottagningen.

– Det är ett otroligt tryck på telefon och det är ett jättepussel att få ihop alla doser. Man vill inte att hamna i att någon dos blir över. Men det har inte hänt, säger Katarina Thörne.

Så många 80-plussare har fått vaccin där du bor

Pausat vaccin

Astra Zenecas vaccin pausades i tisdags efter beslut av Folkhälsomyndigheten.

Totalt står Astra Zenecas vaccin för nästan hälften av de prognosticerade vaccinleveranserna under mars och april.

Pausen var en försiktighetsåtgärd till dess Europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket hunnit utreda misstankar om biverkningar. En ny bedömning gjordes under torsdagen då EMA kom fram tll att vaccinet var säkert. Folkhälsomyndigheten ska i nästa vecka besluta om hur man ska gå vidare med utrullningen av Astra Zeneca vaccinet.

Visa merVisa mindre