Full fart på Idrottens dag i Järva trots regn

750 elever trotsade spöregn och blåst när de testade ett 20-tal olika sporter på Idrottens Dag i Husby och Akalla.

  • Publicerad 05:05, 27 sep 2018

– Det här är jätterolig! Även fast det är lite kort tid och kallt väder. Det skulle varit längre tid! Vi är lite ledsna av att det redan är över. Nu får vi vänta till nästa år ju, säger Cagla, Maham, Hanan och Gulsena från åk 6 på Cordoba International School i Akalla.

Cagla tyckte parkour var roligast, Maham tyckte det var roligast att åka skridskor för det var hon bäst på.

Cagla, Maham, Hanan och Gulsena sportade sig varma. På förmiddagen var det mellanstadiet som testade sporter och på eftermiddagen var det elever på högstadiets tur. Foto: Anna Z Ek

Barn rör på sig för lite

Bara en bråkdel av barn, unga och vuxna i Sverige rör på sig tillräckligt mycket, därför arrangerar Riksidrottsförbundet Idrottens dag. Tidigare år har den varit i Hagaparken. Dit kom många föräldrar och barn som redan var frälsta inom idrotten.

För att nå fler barn har Riksidrottsförbundet valt att ha den på 31 olika platser runt om i landet. Järva är en av platserna.

–  Jag tycker det är extra roligt att den är just här i Järva. Vi tycker inte att vi hittat ut ordentligt till barn och unga i det här området. Det finns många barn som inte rör på sig här, säger Susanne Hasselgren som är idrottskonsulent på Stockholmsidrotten.

Susanne Hasselgren, idrottskonsulent på Stockholmsidrotten. Foto: Anna Z Ek

”Allt är roligt!”

Trots spöregn och blåst är alla som kommit glada och peppade när de testar olika sporter. Tiam Jahanzadeh, 11 år från Husbygårdsskolan försöker fånga en diabolo som han kastar upp i luften. Det är svårt men Tiam ger inte upp. Han gillar att man får testa och lära sig så många olika sporter, det är många som han tycker är roliga.

– Men roligast var nog att testa rullstolsbasket. Det var kul att luta sig bakåt så rullstolen stegrade sig när jag åkte, säger Tiam.

Tiam Jahanzadeh, 11 år, tyckte det var roligt att testa att åka rullstol.  Foto: Anna Z Ek

Vid handbollsstationen springer Zeinab Mohammadi, 10 år om och om igen. Hon har testat nästan allt; rullstolsbasket, golf, ishockey, parkour, cricket, skridskor och handboll.

– Jag tycker handbollen har varit roligast för den liknar fotboll och jag älskar fotboll, säger Zeinab och skrattar innan hon springer iväg för att kasta handboll igen.

Zeinab Mohammadi, 10 år, testade nästa allting. Men handboll var roligast.  Foto: Anna Z Ek

Hoppas på en fortsättning nästa år

När dagen är över får lärarna med sig en ryggsäck med information om hur barnen kan komma i kontakt med de föreningar som varit med under dagen så de kan börja med den sport de gillade.

Alla barn får även ett hopprep så de kan fortsätta röra på sig.

Ryggsäckar fulla med hopprep till eleverna. Foto: Anna Z Ek

–  Jag hoppas vi kommer fortsätta med Idrottens dag här i Järva och bredda oss ännu mer till nästa år så ännu fler kan vara med, säger Susanne Hasselgren.