Larin Sala, 12, från Segeltorp, hoppar käpphäst för första gången. Foto: Stefan Källstigen

Full fart när barnen hoppar käpphäst i Rådsparken

Den här veckan har Rådsparken fyllts av käppisar och tjejer som har tävlat och hoppat hinder. – Det var jättekul, inte så svårt som jag trodde, säger Larin Sala, 12, från Segeltorp.

  • Publicerad 14:30, 27 feb 2020

Flickorna väntar ivrigt med sina käpphästar på att få börja hoppa när fritidsledaren Nicolin Engelhart går igenom reglerna. De gäller att hoppa över hindren utan att riva och att klara av banan på så kort tid som möjligt. Flickorna delas in i två grupper; de som är under 8 år får lite lägre hinder än dem som är äldre.

För Larin Sala, 12 år, från Segeltorp, är det första gången som hon hoppar hinder med käpphäst.

– Jag har sett folk som håller på med käpphästar på Instagram och så känner jag några som gör det, så jag tänkte ”Varför inte ge det en chans?” säger hon.

Och hon klarade hela banan utan att riva, trots att ett par hinder är ganska höga.

– Det var jättekul! Inte alls så svårt som jag trodde.

Larin Sala har gjort sin käpphäst själv. Nu vill hon fortsätta tävla och vinna fler rosetter. Foto: Stefan Källstigen

Gör käpphästarna själva

Larin spricker upp i ett stort leende när hennes namn ropas upp. Hon kom femma i hopptävlingen. Stolt kliver hon upp på prispallen och får en stilig rosett att sätta på hästen, som hon har gjort själv.

– Den har inte fått något namn ännu, men jag kallar den Plupp.

De flesta tjejerna i Rådsparken – för det är bara tjejer – har gjort sina käpphästar själva. Antingen hemma eller tillsammans med Djurklubben i Rådsparken. En del av dem lånas ut till dem som inte har egna med sig.

En del käpphästar har barnen i Djurklubben gjort av raggsockor. De lånas ut till dem som inte har egna med sig. Foto: Stefan Källstigen

Tävlingen var på onsdagseftermiddagen, men varje dag på sportlovet går det att hoppa hinder med käpphästar i Rådsparken.

– Det har varit många barn här varje dag. Vi har fått flytta runt banan lite, eftersom det blir halt och isigt, säger Jessica Tegelund, fritidsledare.

Till hösten ska de arrangera en stor käpphästtävling i parken.

Larin Sala kommer har hittat ett nytt intresse. Hon tänker fortsätta tävla.

– Ja, det kommer jag. Jag vill vinna fler rosetter. Det här är min nya sport!