STORA WÄSBYLOPPET. Det var full fart på Väsby skolas elever under loppet som varierade i distans. Foto: Privat

Full fart i Stora Wäsbyloppet

De gick, joggade eller sprang efter bästa förmåga. På aprils sista (var)dag var det åter dags för eleverna på Väsby skola att testa kondis och benkraft i Stora Wäsbyloppet.

  • Publicerad 17:07, 10 maj 2022

Den här aktiviteten passar väl in i det rörelseprojekt som Väsby skola deltar i.

Loppet är en tradition sedan 2009.

– Det är en gemensam aktivitet för hela skolan från förskoleklass till årskurs 9 där alla elever joggar, går eller springer runt Stora Wäsby slott, berättar Marie Lundström, idrottslärare på Väsby skola.

Runt det snitslade spåret fanns vattenkontroller och många funktionärer som visade löparna rätt väg. De yngsta elevernas bana var 2 kilometer, årskurs 2–3 sprang 5 kilometer och övriga sprang drygt 7 kilometer.

Härliga Väsbyvyer passerades som koloniområdet, Slottsallén, Hagängen, Verkaån, Urmula, Barockparken med Åfare, Väsbyån och tillbaka över Hasselbacken.

Mål på Drakfältet

Start och mål ägde rum på Drakfältet och efter loppet fick de drygt 700 löparna pastasallad med kyckling, bröd och dryck.

– Lunchen åt hela skolan som en gemensam picknick i det gröna samtidigt som man glatt hejade på de elever som kom i mål.

Överblivna matlådor skänktes till Hammarby församling för att kunna delas ut till behövande.

Varför genomför ni Stora Wäsbyloppet?

– En stor orsak till att vi ordnar Wäsbyloppet är att vi kan göra något hela skolan tillsammans. Det är härligt att se stora och små elever som gör samma uppgift.

Men det finns fler orsaker.

– Den här aktiviteten passar väl in i det rörelseprojekt som Väsby skola deltar i. Eleverna erbjuds många extra tillfällen att på ett lustfyllt sätt komma i rörelse före, under och efter sin skoldag, säger Marie Lundström.

DRAKFÄLET. Start och mål var på Drakfältet, nedanför Sigma. Foto: Privat