Vintern har börjat släppa sitt grepp i Stockholmstrakten och inte minst i Väsby, där snön smälter undan dag för dag.

Men i Vilundaparkens konstsnöspår är det denna onsdag full aktivitet. En tiotal skidåkare ömsom susar, ömsom stakar sig framåt. Det är tio plusgrader, men konstsnöbädden verkar stå emot värmen.

– Detta kan vara framtiden för skidåkningen – att spruta konstsnö på anläggningen gör det möjligt för skidåkning när vädret skiftar, säger tävlingsledare Martin Törnqvist från Väsby skidklubb, som tagit initiativ till Norrort Tour de Ski.

– Syftet är att få folk i rörelse och åka skidor så länge snön finns kvar.

Han berättar att rådande omständigheter gör det svårt att arrangera vanliga tävlingar, vilket gav idén till en virtuell utmaning under fyra tillfällen norr om Stockholm. De första två hölls på Runbyspårets ängar i Väsby respektive i Bisslingespåret i Sollentuna.

– Vi var 25 som körde förra veckan – utspritt på två dygn, berättar Martin.

I Norrort Tour de Ski kan man vara med på en eller flera deltävlingar.

– Alla kan vara med, både mer rutinerade åkare och rena nybörjare.

Vi träffar Väsbyborna Peter Groth, Hans Bärring och Magnus Nygren som värmer upp inför de tio varven a 400 meter på friidrottsbanan.

– Spåren är förvånansvärt bra, med tanke på vädret, säger Magnus Nygren.

Långväga åkare

Förutom Väsbyborna hittar vi även mer långväga gäster: Fredrik Vojbacke från Upplands-Bro, Ingela Gahne från Danderyd och Fredrik Lindblom ända från Gustavsberg.

– När någon ordnar något sådant här, då är man med, säger Fredrik Lindblom.

Ingela Gahne från Enebyberg i Danderyd har ett förflutet som maratonlöpare, men skidor har hon tagit upp på senare år när barnen blivit större.

– Men jag åkte när jag var liten, på första kortet på mig på skidor är jag bara drygt ett år gammal, säger hon och skrattar.

Hon och Martin Törnqvist har tidigare varit med på en riktig utmaning, det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk.

– Det tog 21 timmar att köra, säger Martin och låter lite matt.

Öppna för alla

Deltävlingarna är öppna för alla intresserade oavsett ålder och ingen klubbtillhörighet krävs.

– Vi kör fri stil i tre av fyra utmaningar, vilket innebär valfri stil mellan klassisk och skate. Resultaten delas upp i dam- och herrklass och det finns ingen åldersgräns, säger Martin Törnqvist.

Sista deltävlingen hålls 10–11 mars – var är ännu inte bestämt.

– Jag har pratat med både Bruket i Järfälla och Väsjöbacken i Sollentuna. Vi får se var snötillgången är bäst och om de låter oss köra där. De verkar vara lite svårflörtade.