Foto: Mostphotos

Fula brott och klantiga brottslingar

Stöld från kyrkan, stöld från äldre. Fula brott, begångna i Enköping. Här är blåljusrapporten från helgen.

  • Publicerad 10:43, 11 jan 2021

Var ska vi börja?

Med den luspudel (sorry alla hundar) som stal pengar från en äldre man med rollator?

Eller med de lågt stående filurer som mitt på ljusa dagen inne i kyrkan stal två tunga sparbössor med pengar som skulle gå till nödlidande?

Nej, vi kanske i stället kan skratta lite åt den klåpare som lyckades gå minus på ett bilinbrott – fick inte med sig något, men glömde en nyckelknippa.

Förresten, han som skulle sitta i fängelse och cyklade förbi polisen med släckta lysen mitt i natten är en annan vars begåvningsnivå vi kan fundera en del kring.

Nåväl. Här är blåljusrapporten från helgen.

Som vanligt tar polisen emot tips på 114 14 om ni sett något, till exempel de två stora sparbössorna.

Vårfrukyrkan

Torsdag 15.30 - 17.

Stöld. I Vårfrukyrkan stod två stora sparbössor, båda tunga järnpjäser på fot, omkring en meter höga. De var fastlåsta. I dessa samlades pengar in för goda ändamål. Dessa två sparbössor stals under torsdagens eftermiddag. Polis hoppas att någon ska ha sett något, men sparbössorna är fortfarande borta. Det beräknas ha varit sammanlagt mellan 500 och 2.000 kronor i sparbössorna.

Källgatan

Fredag kl 10

Stöld. En äldre man med rollator gjorde sitt bästa för att slippa svara på frågor från en framfusig man då han var på väg in i sin trappuppgång.

Den framfusige begärde att den äldre med rollatorn skulle skriva på ett papper, något han förstås vägrade. Inte ens när pappret lades på hans rollator befattade han sig med det. Den andre rafsade ihop pappret och gick.

Senare upptäckte den äldre mannen att hans handledsväska var borta och i den fanns kontanter, ID-kort och bankkort.

Torggatan

Fredag 13.30

Försök till stöld. Någon – en klåpare, vi återkommer till det – tog sig in i en bil som stod parkerad i en carport i fredags. Inget har rapporterats stulet, men den som tog sig in i bilen sökte igenom sidofack och handskfack.Klåpare? Jo, den som tog sig in i bilen fick inget med sig, men lämnade en nyckelknippa på platsen.

Östra Järnvägsgatan

Lördag 03.20

Cykelstöld mm. Om man egentligen ska sitta i fängelse, men hållit sig undan... Om man cyklar på en cykel med uppbrutet lås som det finns all anledning misstänka att den är stulen...ungefär hur begåvat är det då att mitt i natten cykla förbi poliser utan lyse på cykeln?

Den Enköpingsbo i 40-årsåldern som gjorde detta är, föga förvånande, välkänd hos polisen sedan tidigare. Han fördes till häktet i Uppsala. Med sig fick han en ordningsbot för att han cyklat utan lyse på cykeln.

Fagerskogsgsatan

Helgen

Grov stöld. Vid ett inbrott i en villa stals en bärbar dator och en bildskärm samt smycken i guld och silver. Tjuvarna tog sig in genom att slå sönder glaset vid sidan av en bakdörr och kunde då öppna dörren inifrån. Teknisk undersökning görs under måndagen.

St Olofsgatan

Lördag-söndag

Inbrott i källarförråd. Genom att bryta upp dörren till källarförrådet tog sig i helgen tjuvar in och kunde stjäla en verktygslåda med tillhörande verktyg.

Ulundavägen

Måndag 00.30

Drograttfylleri. En kvinna i 25-årsåldern som bor i Enköping misstänks ha kört bil påverkad av droger under natten till måndagen. Hon fick lämna ifrån sig körkortet för vidare utredning.

E18 Annelund

Fredag 20.45

Drograttfylleri. En man i 40-årsåldern, ej boende i Enköping, misstänks för att ha kört bil påverkad av narkotika. Han var även positiv på snabbtestet. Dessutom är han misstänkt för ringa dopingbrott.

E18 Ekolsund

Söndag 03.50

Drograttfylleri. En man i 20-årsåldern fick lämna ifrån sig körkortet sedan han varit positiv på snabbtest efter att ha kört bil på E18. Han misstänks för drograttfylleri.

Flås på åsen – i tre timmar

Nyheter Enköpingsbon Magnus Westerlund bjuder in till löparfest på Gröngarnsåsen. Reglerna är enkla. Spring så många varv du mäktar med på tre timmar.måndag 8/8 8:41