FUBB:s kvicka tjejer vann Lions Basket Cup

FUBB Baskets duktiga 02–03-tjejer tog guld i F17-19 i Lions Basket Cup efter finalseger mot storvuxna Tureberg Basket med 53–47 i söndags. – En sådan här seger ger ringar på vattnet och betyder jättemycket för klubben, säger FUBB Baskets ordförande Dennis Zalamans.

  • Publicerad 09:13, 24 maj 2018

FUBB Baskets tjejer åkte på ett par knappa förluster i gruppspelet, bland annat mot Tureberg Basket, men lyckades ta sig vidare till slutspelet i Lions Basket Cup, en av två stora turneringar med serie och slutspel som arrangeras av Stockholm Basket.
Och när det drog ihop sig till slutspel höjde de sig en nivå och slog först ut Huddinge Basket i semifinal för några veckor sedan.

Besegrade seniorspelare

– De var storvuxna och hade ett par tjejer som spelar seniorbasket i division 1 så det var en fjäder i hatten för oss och väldigt glädjande att se att vi kan ta oss an sådana lag, säger Dennis Zalamans.
Finalen spelades i nybyggda Fleminghallen i Flemingsberg i söndags och Tureberg Basket stod för motståndet.

Kvickhet och variation i spelet

Återigen ett motstånd med stark fysik och bra längd, vilket gav FUBB Basket en del problem med returtagningen. Men tjejerna från Upplands-Bro svarade med kvickhet och stor variation i både försvarsspel, man-man ibland och zonförsvar vid behov, och i anfallspel, en mix av skott och snabba genombrott. Ofta hade Turebergstjejerna svårt att hänga med så FUBB Basket fick en hel del straffkast och vann finalen med 53–47.
Att FUBB Basket kunde ta revansch från gruppspelet och vinna finalen berodde delvis på att man hade mött Tureberg en gång och visste hur de skulle bemötas, tror Dennis Zalamans.

”Nu ville de verkligen vinna”

– Ja, till exempel att vi kunde variera försvarsspelet. Dessutom hade vi med två ganska långa spelare som vi saknade i gruppspelsmatchen. Och så var tjejerna revanschsugna. Vi var i Göteborg för ett par ekor sedan och spelade Göteborgsfestivalen, norra Europas största basketturnering, med två lag. Både F15 och F16 förlorade ett par jämna matcher i gruppspelet och hamnade i B-slutspel. Där gick det jättebra och båda gick till final, men båda förlorade finalen. Tjejerna var missnöjda och nu ville de verkligen vinna, säger han.

Både bredd och spets

FUBB Basket har vunnit Lions Basket Cup två gånger tidigare, genom F97–98-laget som segrade både 2011 och 2012. Att få vinna igen är viktigt för klubben, menar Dennis Zalamans.
– Det ger ringar på vattnet, andra lag i klubben ser att vi kan. Vi är en uttalad breddförening, men också med spets. Det här visar att vi kan prestera i båda ändar. Alla får vara med men vi kan ändå vinna saker.

Läger i Serbien i sommar

Merparten av tjejerna i guldlaget ska åka på träningsläger i Serbien i sommar, berättar Dennis Zalamans.
– Och sedan gör vi en stor satsning till nästa säsong, på RM och andra stora turneringar.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45