Mannen, som är bosatt i Sollentuna, fruktade för sitt liv efter Foto: Mostphotos

Fruktade för sitt liv – två åtalas för utpressning

Två män åtalas misstänkta för att med hot om våld försökt få en man i Sollentuna att betala en större summa pengar. Den målsägande har i förhör berättat att han var rädd att männen skulle döda honom.

  • Publicerad 18:30, 13 nov 2018

Två män i 35-årsåldern står åtalade i Attunda tingsrätt för utpressning och två fall av försök till utpressning. Den målsägande är en man bosatt i Sollentuna.

Bakgrunden till händelserna som nu lett till åtal är att den målsägandens företag varit i tvist med ett annat bolag om obetalda fakturor, men att ärendet – som hanterades av ett inkassoföretag – lades ner.

Ska ha hotat med våld

I början av juli i år kom de två nu åtalade männen hem till den målsägandes bostad. Männen ska då ha förklarat att de var där för att driva in en skuld åt det bolag som mannen varit i tvist med. Skulden uppgick till omkring 200 000 kronor.

Enligt den målsägande ska männen i samband med besöket ha sagt ”vi är inte att leka med” och ”du kommer få problem om du inte betalar”. Han upplevde männen som hotfulla och kände sig tvingad att betala. Han swishade därför över 25 000 kronor som en delbetalning.

Gjorde fler besök

I slutet av juli kom männen tillbaka. Denna gång ska de ha krävt 50 000 kronor. De ska även ha sagt att ”andra personer som inte betalat har blivit av med knäskålarna”. Männen återkom sedan en tredje gång, i slutet av augusti, med samma krav. Vid dessa tillfällen fördes inga pengar över.

Den målsägande har i förhör berättat att han efter männens besök fruktade för sitt liv.

God vän till ägaren av bolaget

De två åtalade männen nekar till brottsanklagelserna.

Den ena har tigit sig igenom förhören. Den andra har i förhör berättat att han besökt mannens bostad i Sollentuna. Han har även uppgett att han är god vän till den person som äger bolaget som den målsägande varit i tvist med, och att han därför ombads att be den målsägande att betala den påstådda skulden. Däremot nekar han till att det skulle ha förekommit några hot vid besöken.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Alkoholstoppet föreslås förlängas

Nyheter "På grund av det allvarliga smittläget" Det kan bli en förlängning av förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20. Socialdepartementet vill förlänga nuvarande restriktioner, rapporterar TT.tisdag 19/1 15:00

Fortsatt stöd till föreningslivet

Nyheter "Ett tufft år med mycket inställa aktiviteter" För att fortsatt hjälpa föreningslivet har kultur- och fritidsnämnden beslutat att ge barn- och ungdomsföreningar aktivitetsstöd för aktiviteter på höstterminen 2020 baserat på antal aktiviteter...tisdag 19/1 11:40

Nu säljer Sollentunahem nästa etapp: 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg

Nyheter Kommunen vill se en köpare med långsiktig vision I maj i fjol sålde Sollentunahem 541 lägenheter i Rotebro och Rotsunda. Nu är det dags för den andra försäljningsetappen av tre – då cirka 450 lägenheter i Häggvik och Tureberg ska säljas.tisdag 19/1 5:30