Frukt-ansvärt pressat på musteriet i Åkersberga

Det är högtryck på äppelmusterierna i Stockholmsområdet. Runt Stationsvägen i Åkersberga står en doft av nypressad frukt och mustmaskinen går för fullt. – Jag undrar om jag någonsin får uppleva något liknande igen, säger Sebastian Borgö på Roslagens musteri.

  • Publicerad 15:17, 19 sep 2018

– Vi började i mitten på augusti, ropar Sebastian Borgö i bullret från fruktpressen. Första dagen mustade vi så mycket äpplen på en dag som vi gjorde under hela september 2017. 

Musteriet på Stationsvägen tar nu emot 10-12 ton trädgårdsäpplen per dag. Man får ut 50-70% av fruktens vikt i must. Sebastian rullar fram en pallyftare full med påsar med äpplen och fyller på i mustmaskinens behållare.

Sebastian fyller på fruktpressen med äpplen.

– Jag ber till gudarna att maskinen håller för det här trycket. Personalen är helt fantastisk som står pall. Jag har aldrig varit med om ett liknande äppelår.

Jag har aldrig varit med om ett liknande äppelår

Sebastian Borgö, Roslagens musteri 

En gnagande oro hos Sebastian är det faktum att kartongerna som äppelmusten tappas på håller på att ta slut.

– Kartongerna är slutsålda i hela Europa. Vi har hittat ett litet lager som vi hoppas räcker.

Kassvis med äpplen i varje vrå på musteriet i Åkersberga.

– Just nu jobbar jag 13-14 timmar per dag alla dagar i veckan. Kunderna är glada och alla får must. Det är ett frukt-ansvärt angenämt problem, säger Sebastian med ett skratt.

Den som vill ha must gjord av egna äpplen får stå i kö till mitten av oktober. För den som har bråttom finns  drop in-tider då man får med sig must på andras frukt.

Kom och hämta gamla äppelrester, uppmanar Sebastian.

Äppelresterna hamnar i en container utanför. De går sedan vidare till återvinningen. Sebastian Borgö tycker att en del av resterna skulle kunna användas till djurfoder.

– Grisar och höns gillar visst det här. Det är bara att komma och hämta om man vill ha. Containern är öppen dygnet runt.