Quinoagröt med kokosflingor, pumpakärnor och stora blåbär, toppat med kanel och ingefära. En kopp cappuccino till det. Så såg frukosten ut den här morgonen för Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka. En favorit som gör att man klarar dagen, enligt henne själv.

Men det är långt ifrån alla Botkyrkabor som hinner med en näringsrik frukost, om ens en frukost överhuvudtaget. Kommunens egna mätningar visar att en av tre skolelever i Botkyrka inte äter frukost innan de beger sig till skolan.

För att få bukt med problemet har Mittenmajoriteten nu inför nästa års budget planerat att införa skolfrukostar på samtliga av kommunens grundskolor.

Lugnare och tryggare

Fördelarna är många, vilket resultaten visade efter testerna på Tuna- och Grinstorpsskolan, där man under vårterminen 2018 serverade frukost till högstadieeleverna innan skolan började.

https://www.mitti.se/nyheter/gratis-frukost-lyfter-grindtorpsskolan/repslk!kNslWKbaW4xo54NiFb@Anw/

– Det blir en lugnare klassrumsmiljö när alla elever har en jämnare blodsockersnivå under dagen. Och när det är lugnare i klassrummet finns det större utrymme för att lära sig, något som speglas i kunskapsresultaten, säger Ebba Östlin (S) och fortsätter:

– Sedan kan vissa resonera att skolfrukost borde vara föräldrarnas ansvar, men om vi ser att det är en så viktig förutsättning för lärandet och lugnet i klassrummet, tänker jag att skolans kompensatoriska uppdrag spelar in här.

Friskolor kompenseras

13 miljoner budgeteras till grundskolans frukostar.

Men hela summan går inte strikt till frukosten. När kommunen ger de kommunala skolorna bättre förutsättningar genom skolpengen, måste de fristående aktörerna kompenseras. Kruxet där är att kommunen då inte kan ställa samma krav på vad pengarna ska gå till.

– Men jag tycker man som förälder ska ställa frågan till de fristående aktörerna om det kommer användas till frukost eller inte. Jag kan hoppas att åtminstone de seriösa aktörerna kommer att använda pengarna smart, säger Ebba Östlin.

Är det något som behöver stå tillbaka i budgeten för att kunna genomföra det här?

– Nej. Det är en stark budget som gör att vi inte behöver ha några effektiviseringar under 2022. Det här är rena reformer och nya pengar.

Om frukosten ska serveras under lektionstid eller innan skolan börjar är något som utbildningsförvaltningen får titta närmare på framöver.

Politisk enighet

Och oppositionen motsätter sig inte förslaget.

– Vi ser positivt på införandet av skolfrukost, då vi har sett hur väl pilotskolornas projekt har lyckats. Erfarenheterna från Skyttbrink som har infört detta på egen hand har också varit positiva. Intressant i sammanhanget är att MUF Botkyrka drev skolfrukost som valfråga redan i valet 2010, menar Willy Viitala (M), 2:a vice ordförande i utbildningsnämnden.