Fruängsbo har skrivit biografi om Alcazar

Alcazar firar 20 år och gör sin avskedsturné. Nu kommer en biografi om den populära popgruppen som smygsläpps under Stockholm Pride. – Alcazar har gjort väldigt mycket för det som Pride står för, säger författaren och fanet Fridah Jönsson som utlovar nya sidor av bandet i boken.

  • Publicerad 07:55, 19 jul 2018

Fridah Jönsson kommer från Dalarna men flyttade till Stockholm för några år sedan. Och från och med så sent som i måndags kan hon räknas som Fruängsbo.

– Jag tror att jag kommer trivas bra här. Det verkar mysigt med alla fina naturområden här, säger Jönsson som innan dess bodde i Hässelby.

Det är mycket som händer i 25-åringens liv nu. Förutom flytten släpper hon snart biografin ”Alcazar – Carpe Disco”.

Hon säger att bandet, som bland annat har kommit trea tre gånger i melodifestivalen och toppat svenska singellistan med två olika låtar, indirekt gjorde att hon ville flytta till Stockholm.

– När jag läste musikmagasinet Okej som liten gjorde de alltid reportage med artister där. Då började jag tänka på det, för att få gå på Gröna lund och se sådana artister hela tiden.

Till viss del egoistiskt projekt

Alcazar är Jönssons barndomsidoler och hon säger att boken på många sätt är ett egoistiskt motiverat projekt.

– Jag själv har alltid haft massa frågor jag velat ställa till medlemmarna i bandet. Så jag tänkte ”om ingen annan gör det så får väl jag göra det”, säger hon om bakgrunden till varför hon skrivit boken.

Omslaget till biografin.

Även om motiven till boken till viss del är personliga så tror Jönsson att den kommer ge nya och intressanta perspektiv för andra också.

Fridah Jönsson har fått följa med gruppens nuvarande medlemmar Andreas Lundstedt, Tess Merkel och Lina Hedlund under lång tid, och de har delat med sig frikostigt om sina liv.

– Bilden kring Alcazar har varit väldigt svartvit medialt. Antingen “nu splittras supergruppen och pratar inte med varandra” eller “Alcazar är på toppen”. I boken kommer man få se sprickorna i discokulan, både karriärmässigt och när det gäller deras relationer.

Därför släpps boken på Pride

De medverkande i bandet har läst boken och är positiva till resultatet enligt författaren.

– De ville inte ha en ren snaskbok med skvaller men inte heller en ”allt har bara varit bra”-bok, och de verkar tycka att det har blivit en bra blandning till slut.

Det ursprungliga tanken var att släppa boken på bokmässan, men sedan tog sig förlaget och Jönsson en extra funderare.

Då kom de fram till att smygsläppa den på Stockholm Pride den 4 juli, fem dagar innan det officiella boksläppet.

– Det blir en liten milstolpe för att hylla dem som har gjort så mycket för frågorna som Pride handlar om. Och det är lite av deras hemmaplan, på ett eller annat sätt har de varit involverade i Pride varje år.

Jönsson tror att Alcazar har varit viktiga för många när det gäller att få upp ögonen för frågorna som Pride berör.

– Det är på gott och ont för dem själva att det blev så mycket fokus på att Andreas Lundstedt och den tidigare medlemmen Magnus Carlsson var tillsammans. Men jag tror att det gjorde att många i min generation som tyckte om dem började engagera sig. Magnus och Andreas var som en yngre version av Jonas Gardell och Mark Levengood.