Fruängen och Älvsjö får ny spårväg

En ny spårväg ska byggas mellan Flemingsberg och Älvsjö bland annat via Fruängen. Det står nu klart i samband med att Sverigeförhandlingen är överlämnad.

  • Publicerad 13:48, 20 dec 2017

I dag onsdag lämnade Sverigeförhandlingen över sin slutrapport till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Det innebär att alla avtal nu är slutna för att bygga ut infrastrukturen och bostadsbeståndet i landet. Däribland ingår Spårväg syd, en 17 kilometer lång spårväg mellan Flemingsberg och Älvsjö via Fruängen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Huddinge har åtagit sig att betala 808 miljoner kronor samt att färdigställa 18 500 bostäder. Stockholms läns landsting ska betala 401 miljoner kronor och ansvara för fordon och depå. Staten har åtagit sig att medfinansiera projektet med 2,6 miljarder kronor i utbyte mot bostadsbyggandet.

LÄS ÄVEN Beskedet: Nu höjs trängselskatten

Spårvägen ska gå från Flemingsberg via Masmo, Kungens kurva, Skärholmen, Segeltorp och Fruängen till Älvsjö.

Utöver detta står det klart att trängselskatten ska höjas och att en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan kan bli verklighet. Överenskommelsen omfattar även en utbyggnad av Roslagsbanan och en ny t-banestation i Hagalund i Solna.

Byggstart 2024 Spårvägen börjar byggas 2024 och ska vara klar 2034.

Bostäderna ska stå färdiga senast 2035, enligt avtalet med staten.

Inom Spårväg syds influensområde bedöms på sikt cirka 40 000 nya bostäder byggas totalt, enligt Huddinge kommuns egna beräkningar.

I Stockholm stad bedöms tillkommande bostäder längs Spårväg syd bli cirka 15 000-20 000.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Spårväg syd

Turtäthet: 10-minuterstrafik

Linjelängd: 17 kilometer

Antal hållplatser: cirka 16

Restid från start till mål: 35 minuter

Antal fordon: 11

Antal depåer: 1

Visa merVisa mindre