Frösundadagen ställs in för första gången

Det blir ingen Frösundadag i vår. Den populära folkfesten ställs in för första gången på 14 år. Orsaken är bristen på ideella krafter.

  • Publicerad 10:24, 29 mar 2016

Folk har inte längre tid att engagera sig ideellt.

Peter Edholm (L) är kultur- och fritidskommunalråd och dessutom ordförande i intresseföreningen Vi i Frösunda som representerar olika bostadsrättsföreningar i området. Han är besviken över att folkfesten som startade 2002 inte går att genomföra i år.

– De senaste åren har det blivit allt svårare att få ihop ideella krafter. Trenden har varit nedåtgående samtidigt som antalet besökare har gått upp, säger han.

– Jag har varit aktiv i många föreningar och det här är en genomgående trend. Folk har inte längre tid att engagera sig ideellt.

Enligt Edholm behövs en projektgrupp på minst fem personer och sedan ytterligare cirka tio personer under själva festdagen.

– Det vi lider mest av är att det saknas en projektledare som kan ta på sig allt som faller mellan stolarna.

Frösundadagen arrangeras vanligtvis i slutet av maj eller början på juni. Folkfesten kostar cirka 150 000 kronor. De lokala företagen bidrar med ekonomiskt stöd och vinster. Förra året fick Frösundadagen även ett kommunalt bidrag på 16 000 kronor.

Under festdagen flyttar lokala restauranger ut sina serveringar på torget. Det krävs mycket förberedelser med artistbokningar, utskänkningstillstånd, vakter och scen. Att arrangera en fullskalig Frösundadag innan sommaren är omöjligt, enligt Edholm. Tiden har redan runnit ut. Men Peter Edholm har inte gett upp helt.

– Om en eller flera entusiaster skulle hoppa på nu så kanske det går att arrangera en Frösundadag i mindre skala nu i vår eller efter sommaren, säger han.

MER Frösundadagen

Frösundadagen arrangerades första gången den 8 juni 2002. Initiativet kom från Martin Bergman som hade gått en kurs där deltagarna som avslutning fick i uppgift att dra igång ett eget projekt . Det resulterade i Frösundadagen som sedan dess har blivit ett uppskattat inslag i stadsdelen.

Under åren hade både lokala förmågor och kända artister som Mora Träsk och Frösundabon Anna Book stått på scenen.

De lokala företagen och Solna stad har sponsrat arrangemanget.

Visa merVisa mindre