För alla smaker. En semla till tisdagskaffet är nu möjlig oavsett om du gillar klassisk mandelsmassa, blåbärssylt eller chokladgrädde. Eller vågar du testa årets nykomling - croissantsemlan? Foto: Stella Papapanagiotou

Frossan är igång i Vällingby – blir croissantsemlan årets hajp?

Klassisk semla EN gång om året? Glöm det! Äter du dig igenom alla varianter kan du fira fettisdag ända fram till påsk. Frågan är vilken som blir årets hajp?

  • Publicerad 16:08, 25 jan 2016

Ingen kunde missa wrap-semlan förra året. En utkavlad "bulle" som rullades ihop till en strut och fylldes med mandelmassa och vispgrädde. Den finns kvar i år också, åtminstone i bageriet på Citygross i Vällingby. Och den är i gott sällskap.

– Vi gör åtta olika semlor: blåbär, nutella, vanilj, minisemla, wrap, wiener, den klassiska och årets nyhet – croissantsemla. Den är fylld med vaniljkram och grädde, säger Pierre Frisk, bagerichef.

Stor efterfrågan

Att folk vill ha semlor trots att det är några veckor kvar till fettisdagen råder det ingen tvekan om.

– Varje tisdag är fettisdag, säger Pierre Frisk och menar det bokstavligt.

Semlor är efterfrågade och på tisdagar går försäljningen bäst. Faktum är att bageriet har sålt semlor sedan november, som Vällingby Tidning berättat om tidigare, men då med julsmaker som pepparkaka och saffran.

– Fast vi har inte släppt traditionen helt, vi har inte året runt-försäljning. Ungefär november till april bakar vi semlor, säger Sanna Eriksson, konditoriansvarig.

Vad får ni för reaktioner från kunderna?

– Det är fler som är nyfikna än kritiska och många vågar prova olika. Nu finns ju också alternativ för allergiker och minisemlorna är till exempel populära till barn, säger Sanna Eriksson.

Hur har nykomlingen croissantsemlan tagits emot?

– Positivt! Den hade premiär nu i helgen så det är inte så många som hunnit se den ännu. Men den har sålt bra de första dagarna och folk har varit nöjda så den kommer nog gå bra, säger Pierre Frisk.

Vad ser ni för varianter i framtiden?

– Jag kan tänka mig någon fruktmoussefyllning istället för grädde, jag funderade på en hallonsemla häromdagen. Vem vet, den kanske dyker upp! säger Sanna Eriksson.