Frossa i Parkteatern längs gröna linjen

Ingen sommar utan Parkteatern. I dag släpptes programmet – och som vanligt blir det många gratisföreställningar längs gröna linjen.

  • Publicerad 14:48, 17 maj 2018

Kärrtorps t-banestation är startpunkt för den kanske mest udda av årets Parkteater-föreställningar.  Det är ”Kärlekslandet”, en soundwalk-serie i fyra delar som börjar i Kärrtorp den 11 juni.

Allt du behöver göra är att söka på ”Kärlekslandet” som podcast, kliva ut på perrongen och trycka på play. Då hamnar du 13 år framåt i tiden, då kommunikationsväktare övervakar varje steg du tar. Men det finns räddning…

Ljudkollektivet Vissling har gjort serien, som släpps den 11, 18 och 25 juni samt den 3 juli.

Musikal vid Farstabadet

Men det blir bjuds förstås också på mer traditionell teater. En av de stora satsningarna är ”Stoppa världen – jag vill stiga av”. Det är en musikal om en opportunist, med det symboliska namnet Lilleman, som desperat söker genvägar till ett perfekt liv.

Den 1 juni är det premiär i Vitabergsparken, en kväll som också är startskott för Parkteatern i sommar. Sedan blir det turné. Längs gröna linjen blir det tre föreställningar, alla vid Farstabadet den 15 juni kl 19 samt den 16 och 17 juni kl 18. Chans till fina picknickkvällar alltså!

Clownen Manne omgiven av sina barn … latmasken Olle och tuffingen Maria      Foto: Magnus Ahnfeldt

Clownen Manne (Parkteaterns trognaste artist?) kliver upp på scenen också i år. ”Uppåt väggarna” heter hans föreställning som ges i Bandängen i Bandhagen den 8 juni kl 11 och i Skarpnäck den 12 juni kl 11.  I släptåg har Manne sin latmask till son, Olle, och sin tuffa clowndotter Maria.

Evin Ahmad kommer till Årsta torg.  Foto: Johan Bergmark

Vid Årsta torg har författarsamtalen blivit en omtryckt tradition. I år är Evin Ahmad först ut. 2017 romandebuterade hon med ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”19 juli klockan 18 samtalar hon med Kristian Luuk om den . Den 24 juli kl 18 har turen kommit till deckarförfattaren Katarina Wennstam, som samtalar med journalisten Lotta Olsson.

Anna Sise spelar kungadottern Pamina i Lilla Trollflöjten.   Foto: Markus Gårder

Mozartälskare får också sitt – men det gäller att vara öppen för nytolkningar. I Emma Sandanams och Mette Herlitzs ”Lilla Trollflöjten” är barnet i fokus. Frågan är om den kavata kungadottern Pamina ska förlåta föräldrarna (Nattens drottning och Sarastro), för det eviga krig de utkämpar. Föreställningen ges den 10 och 11 augusti kl 19 i Margaretaparken i Enskede.

Marionetteatern turnerar med sina dockor.   Foto: Petra Hellberg

”Lilla Trollflöjten är för både barn och vuxna. Detsamma kan sägas om Marionetteatern, som fyller 60 år 2018 och firar med ”Möt dockorna i parken”. Den 27 augusti  kl 11 och 13 finns både handdockor, skuggspelsfigurer, marionetter och stavdockor att se på på Parklek Brödkaveln i Bagarmossen. En dockspelare är också på plats för att visr en del av sina hemligheter.

Sedan kommer dockorna också till Bandängens parklek (28 augusti kl 11 och 13), parkleken Nybygget i Gubbängen (29 augusti kl 11 och 13), parklek Rågdalen i Rågsved (30 augusti kl 11 och 13) och till Parklek Farstaängen (31 augusti kl 11 och 13).

Nämnas kan också att Parkteatern är på plats vid Nationaldagsfirandet vid Farsta gård och Skarpnäcks kulturhus (5 Folk Festival) den 6 juni.