Fröken Humla startar gympa i Botkyrkas eter

Träning online har fullkomligt exploderat under coronakrisen. Men många äldre, de som behöver träningen allra mest, hittar inte dit. Därför startar nu Radio Botkyrka daglig radiogympa.

  • Publicerad 14:29, 4 jun 2020

– Det var Ulla som skrev på Facebook att de ville ha någon till i gänget. Helst en kvinna eftersom de mest var gamla gubbar, sade de. Så jag nappade direkt, säger Lisel Humla Sjöstedt, eller Fröken Humla som är namnet hon är mest känd under.

Så kom det sig att Fröken Humla blev Radio Botkyrkas gympaledare. Hon spelade in ett gympa-program, som kommer starta klockan 08 varje morgon på radions frekvens 91,6.

Det viktigaste är att det är snäll gymnastik, säger Fröken Humla. Snäll, och säker.

– De äldre, som behöver gympan allra mest, är också minst uppkopplade och går inte in på internet för att kolla på gymnastikövningar.

För mycket flås

Dessutom är mycket av det som finns online och på tv så hårt, påpekar hon.

– Passen är stentuffa pass med någon muskelbyggare som står och flåsar, och hårdare är alltid bättre. Liksom, om till och med den i rutan svettas, hur ska man då orka med, om man är äldre och inte orkar lika mycket?

Programledaren Leif Backström hoppas att det nya svettiga inslaget ska uppskattas.

– Hon har en väldigt avspänd och behaglig röst. Och tydlig, det är inget slarv.

Och han kommer naturligtvis att delta själv:

– Jag känner själv att jag behöver starta dagen på ett lungt och avspänt sätt, så jag kommer nog sitta där själv på sängkanten och vara med.