Frivilliga spanare håller tjuvar borta

Inbrotten i Täby minskar tack vare frivilliga som patrullerar i villaområden. Grannsamverkare gör det som polisen inte har tid med. – Det underlättar oerhört för oss, säger Johnny Möllberg vid Täbypolisen.

  • Publicerad 08:41, 24 mar 2014

De senaste veckorna har det varit mycket inbrott runt om i Täby. Områden nära de stora genomfartslederna – E18, Täbyvägen och Bergtorpsvägen – är och har varit särskilt utsatta eftersom tjuvarna enkelt kan ta sig därifrån. Gärningsmännen bryter upp och krossar fönster i sin jakt på guld.

– Jag skulle säga att guld och folks smycken är prioritet ett för dem. Och så kontanter naturligtvis, säger Johnny Möllberg, utredare vid Täbypolisen.

Trots att det begås mycket inbrott i Täby har statistiken ändå gått ner jämfört med samma tid förra året, enligt polisen.

Täbys invånare är också drabbade i mindre utsträckning än boende i intilliggande kommuner som Vallentuna, Vaxholm och Åkersberga. Orsaken till det är polisens hemliga vapen: frivilliga pensionärer.

– Just nu åker det runt en bil som det står ”grannsamverkan” på. Det verkar som att det fungerar.

Tuffa inbrottstjuvar kanske inte borde vara särskilt rädda för grannar som kör runt i en bil. Men allt handlar om att synas och att inte bli sedd.

– Inbrottstjuvar vill inte att någon ska se dem. Det är det viktigaste av allt.

Grannsamverkarna gör det som polisen själv inte har tid med. Arbetsbördan och bristen på resurser gör att polisen inte kan spana i bostadsområden varje dag.

– Det kommer en massa jobb också, Roslagen är stort. Men så fort bilarna är lediga ligger de och snurrar runt i villaområdena.

Hur beroende är ni av volontärer?

– Beroende är vi inte men de underlättar oerhört för oss.

Therese Karlsson bor i Näsbypark, ett av de områden som ligger nära motorvägen och som på senare tid drabbats av flera inbrott. Hon tycker att grannsamverkan verkar vara en bra grej.

Själv är hon inte rädd för att drabbas men vet andra som oroar sig desto mer.

– Jag vet många som inte vill lämna sina hus eftersom de är rädda för inbrott.

Fakta

Gatorna i drabbade områden bevakas

Projektet med grannsamverkan i Täby startades i maj 2013.

40–50 frivilliga chaufförer patrullerar gatorna i inbrottsdrabbade områden.

Varje morgon får de veta av polisen vad som hänt och vilka drabbade områden som polisen bedömer som aktuella ”hot spots”.

Därefter åker de ut i bilar och informerar boende i områdena om att det har varit inbrott. Och framför allt håller de tjuvarna borta genom att synas.

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre