Frivilliga krafter gör Spånga tryggare

Under dygnets ljusa timmar är många bostäder tomma och lovligt byte för inbrottstjuvar. Samtidigt rycker Spångas egna dagväktare ut och ser om hus och hem medan människor är på jobbet.

  • Publicerad 17:50, 23 feb 2015

Det är måndag förmiddag och José Fernandez och Göran Anderholm har precis svidat om till gula reflexvästar och rullar ut med bilen ur Stadsdelsförvaltningens garage i Lunda industriområde.

De ingår i Grannstöd Spånga-Tensta – en grupp om femtiotalet frivilliga som på schema turas om att beta av omgivningarna. Veckans alla vardagar glider bilen sakta fram längs villaträdgårdar och lägenhetskomplex. Inifrån kupén söker vakande blickar efter avvikelser.

– Det kan till exempel vara öppna dörrar och fönster, säger José som kört under tre år.

För Göran bredvid är det fjärde gången sedan han gick med i januari.

– Jag har läst att antalet inbrott ökat, då vill jag vara med och göra vad jag, säger han över axeln till reportern i baksätet under tiden han väntar i Trafikverkets telefonkö för att anmäla ett trasigt trafikljus han sett i morse.

Inbrottsbilden bekräftas av Ivan Erixon, brottsförebyggare vid Järvapolisen.

– Stockholms län och inte minst Västerort är drabbat, säger han också förklarar att en stor andel av inbrotten sker dagtid på vardagar då många är på arbetet. Att då ha frivilliga som känner folk och område är en oerhört värdefull resurs när det gäller att förebygga inbrottsrisken.

Men tjuvar opererar på helgerna också. Leif Carlsson, som bor i Solhöjden, kommer fram till grannsamverkansbilen och vill redogöra för lördagens påhälsning.

– Klockan var kvart i fem och jag satt i bastun när jag hörde en duns, säger han och berättar om hur tre män försökt ta sig in huset, men sedan varit snabba att fly platsen efter att de blivit påkomna.

Incidenten är en av tre som inträffade i samma område under helgen. Om dessa har José och Göran redan fått information. Varje bilrond föregås nämligen av ett telefonsamtal med polis. Likaså får polisen återrapport efter avslutat pass, om de frivilliga stött på någonting misstänkt.

Men när det kommer till att förekomma inbrottstjuvarna spelar också allmänheten en stor roll.

– På de lite mindre gatorna har de boende en bild av vad som brukar röra sig, säger Ivan Erixon och berättar om hur en kvinna ringt polisen efter att ha sett en person gå och snoka i brevlådorna. Det kunde förmedlas till grannsamverkansbilen som då passade på att ta en sväng förbi platsen.

Förutom det brottsförebyggandearbetet utgör Grannstöd också en viktig resurs för stadsdelens renhållningsarbete; förvaltningen ser i regel till att snabbt byta ut trasiga skyltar och transportera bort bilvrak och dumpade grovsopor – givet kännedom. För precis som med Görans felanmälda trafikljus – som åtgärdades bara fyra timmar efter att han ringt – krävs det en observation och en anmälan.

José, som också ingår i en nattvandringsgrupp, ser i sammanhanget en outnyttjad samhällsresurs:


– Jag tänker mig att man kanske kunde engagera hundägare, de är ute hela tiden. Kanske kunde försäkringbolagen vara med och sponsra?

Grannstöd

Allt som allt finns 14 grannstödsgrupper i Stockholms län.

I Spånga-Tensta startade verksamheten 2006, och består här av omkring 50 frivilliga som i par turas om att köra den el-bil som stadsdelsförvaltningen ställer till förfogande.

Verksamheten sponsrades urspungligen av försäkringbolaget Folksam som höll med bilar, men har numera övergått i stadsdelsförvaltningens regi.

Visa merVisa mindre

Dit ringer du för att anmäla

Till Polisen:

Ett pågående brott: 112

Tips och iakttagelser: 114 14

Till Trafikverket:

Hinder eller skada på vägen: 0771-921 921

Driftcentralen:

Nedskräpning, felparkerade bilar 08-651 00 00

Visa merVisa mindre