FRIVÅRDEN FLYTTAR. Kriminalvården flyttar ett frivårdskontor till Gärdet för att uppfylla alla säkerhetsnormer. Foto: Michael Erhardsson

Frivården flyttar kontor till Östermalm

Kriminalvården flyttar sitt frivårdskontor från Fridhemsplan till Gärdet. Reaktionerna är blandade bland boende i området.

  • Publicerad 17:07, 21 okt 2020

Frivårdens arbete börjar när en person misstänkts för brott. Frivården tar emot personer som är villkorligt frigivna, har skyddstillsyn, samhällstjänst eller övervakas med hjälp av fotboja.

Nästa höst flyttar kontoret med omkring 100 anställda till Tegeluddsvägen, efter en lång tid på Fridhemsplan.

– Vi har legat där en evighet. Decennier, över 20 år säkert, kanske över 30 år. Vi flyttar för att få bättre och mer ändamålsenliga lokaler, framför allt ur säkerhetssynpunkt för personal och kunder. Det finns en normering för hur ett frivårdskontor ska se ut i Sverige och lokalen på Fridhemsplan, som är charmig på många sätt, lever inte upp till det på alla plan, säger Göran Törnblom, chef för frivården i Stockholm.

Efter skotten på Fridhemsplan – en man häktad

Fråga för den egna bakgården

En del boende på Gärdet har reagerat med oro för att kriminaliteten ska öka i området. Andra menar att det är onödigt att oroa sig och liknar frivården vid ett socialkontor.

Det är en "NIMBY-fråga, not in my backyard. Någonstans måste verksamheten finnas. Jag förstår känslan men vi har att acceptera detta", skriver någon i en lokal Facebookgrupp.

– Jag kan förstå att man kan känna oro om en ny verksamhet flyttar in i grannskapet, men mitt perspektiv är att det inte finns fog för den oron. Så vitt jag känner till ökar inte brott i anslutning till frivårdskontor.

Skottlossning på Fridhemsplan nära att klaras upp

Får inte leta efter vapen

För två år sedan tros klienter som besökt frivårdens kontor ha varit inblandade i en skottlossning på Fridhemsplan.

I våras menade Arbetsmiljöverket att kontoret på Fridhemsplan kunde komma att stängas efter att klienter haft vapen, skottsäkra västar och egna livvakter med sig, rapporterade tidningen Arbetet. Men enligt lag saknar frivården rätt att visitera sina klienter.

– Jag kan inte dra i några större växlar på det. Vi har haft kontor på Fridhemsplan i 30 år och det har varit en enda incident hösten 2018. Den var inte riktad mot allmänheten, säger Göran Törnblom.