Gärdet. Här kan området få ytterligare 400 studentbostäder. Foto: White Arkitekter

Fritt fram för 400 bostäder på Östermalm

Mark och miljööverdomstolen godkände inte överklagandena. De omtalade studentbostäderna vid Studentbacken ser nu definitivt ut att förverkligas.

  • Publicerad 14:30, 22 jan 2019

Detaljplanen för 400 nya studentbostäder vid Studentbacken på Gärdet, antogs av kommunfullmäktige redan för fyra år sedan. Men grannar mobiliserade mot projektet och snart upphävdes planen av länsstyrelsen som ansåg att bygget skulle skada Nationalstadsparkens värden.

Men historien var inte slut där.

Regeringen säger ja till 400 studentlyor på Östermalm

Länsstyrelsens beslut stoppades nämligen av regeringen i januari 2017. Och nu har stiftelsen Stockholms Studentbostäder (SSSB), som redan har 450 studentlägenheter i området, tagit sig igenom ytterligare en överklagan. Den här gången är det mark- och miljööverdomstolen som beslutat att inte godkänna överklagandena som kommit in från grannar och Djurgården-Lilla Värtans miljöskyddsförening.

– Jag har full respekt för deras synpunkter, men den här gången vann samhällsintresset. Det innebär att vi nu kan gå vidare och förverkliga våra planer att skapa ytterligare studentbostäder på platsen, säger Ingrid Gyllfors, vd för SSSB till StockholmDirekt.

Boende på Östermalm tar strid mot nya hus

SSSB har enligt Gyllfors i dag 50 000 studenter i sin bostadskö, varav omkring 20 000 är aktivt sökande. Beslutet i Mark- och miljööverdomstolen kallar hon "en stor vinst för Stockholms studenter och Stockholm i stort."

– För studenter som vill flytta till Stockholm är studentbostaden jätteviktig. Därför är beslutet väldigt betydelsefullt för oss. Det är dessutom en plats som är bra för studenter och där vi kan utveckla den redan befintliga miljön på ett positivt sätt. Studenter bidrar fantastiskt till lokala verksamheter i form av till exempel mataffärer och caféer. Det är trygghetsskapande och en möjlighet för ett område, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android