Letar lokal. Caroline Lindau blev Årets Vallentunabo 2017 för hennes arbete med Fritidshjälpen. Men nu behöver föreningen en större lokal. Foto: Lotten Engbom/Privat

Fritidshjälpen i Vallentuna letar större lokal

Trycket på föreningen Fritidshjälpen är så stort att de måste tacka nej till folk som vill skänka saker. Anledningen är att deras förråd inte räcker till. Nu efterlyser de en större lokal att verka i.

  • Publicerad 16:20, 4 dec 2018

Tidigare har vi skrivit om att fritidsgården Nova flyttar till nya lokaler. Men flytten påverkar även föreningen Fritidshjälpen, som hjälper familjer i ekonomisk utsatthet. I nuläget har de ett förråd i anslutning till skatehallen, där de förvarar saker som folk har skänkt.

– Trots att vi har loppisar fylls det på, vi har även tvingats fylla tvättstugan hemma med saker, säger Caroline Lindau som startade och driver Fritidshjälpen tillsammans med sin man.

Måste tacka nej till folk

Hon berättar att många vill skänka saker till föreningen, just nu får de in mycket skridskor och hjälmar.

– Vi har högt tryck på förrådet, det känns jättetråkigt men vi måste säga nej till folk som vill skänka. Vissa vill skänka cyklar vilket är dyrt att köpa, det vore fantastiskt om vi kunde ta emot dem, säger Caroline.

Swishkampanjade för barnen – då ställde Vallentunaborna upp

Därför efterlyser nu Fritidshjälpen en ny lokal de kan vistas i. Med en större lokal kan de ha öppet mer kontinuerligt där folk skulle kunna besöka den och antingen skänka saker eller köpa och låna utrustning.

– Idag måste man kontakta oss om man vill låna något, det går inte att själv komma till förrådet och titta. Vår dröm är en lokal som har tillgång till toalett och ett litet pentry. Och om den är större så vi får plats med hyllor och kan göra sakerna mer synliga. Men vi är tacksamma för allt som erbjuds.

Samtidigt poängterar Caroline att lokalen inte får vara för dyr eftersom Fritidshjälpen drivs med egna medel och inte får något bidrag från kommunen.

Var vill ni att lokalen ska ligga någonstans?

– Drömmen är såklart att lokalen ligger relativt centralt så det blir lättillgängligt för de flesta. Men vi håller koll även längre ut, som vid Fågelsången och Okvista.

I december firar Fritidshjälpen fem år. Caroline berättar att man hjälpt mellan 20 till 35 individer som fått stöd per år med allt från medlemsavgifter till att få åka på läger.

– Och det vi vet är att i stort sett alla de barn och unga som Fritidshjälpen stöttat är fortfarande aktiva i sina föreningar. Det är jättekul tycker vi.

Den som vet en lokal som kan passa kan höra av sig till Fritidshjälpen.