Det är sedan tidigare känt att det förekommer droger i centrala Edsberg, men nu har kultur- och fritidskontoret alltså fått signaler om att droger även kan ha förekommit på fritidsgården Ringen på Edsbergs torg 5.

– Vi tar det på största allvar. Vi har en dialog med polisen och vi ska utreda det här och se vad konsekvenserna blir, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD.

Utredning ska ske

För att säkra att barn och ungdomar och deras vårdnadshavare ska kunna känna sig trygga och säkra på Ringen har kommunen beslutat om en tillfällig stängning och startar alltså en utredning om situationen på fritidsgården.

Ringen fanns tidigare i Edsbergsskolan och fungerade som uppehållsrum för Edsbergsskolans elever, och kvällstid som fritidsgård för ungdomar i åldern 13–17 år. Nu under hösten har fritidsgården i stället flyttat till idrottshallen.

– De tidigare lokalerna var undermåliga. I idrottshallen finns allmänna ytor som vi kan använda. Det är jättebra lokaler men de är inte anpassade för fritidsgård, det är ju öppen verksamhet i idrottshallen, säger Magnus Ramstrand.

Tidigare problem

Om det stämmer att det har förekommit droger på Ringen så är det inte första gången som problem uppdagas på en fritidsgård i Sollentuna.

Northside på Malmvägen stängdes våren i fjol efter att signaler om allvarliga missförhållanden. Bland annat bekräftades att delar av personalen utfört systematiska kränkningar, trakasserat ungdomar sexuellt och straffat dem fysiskt, och gården ska delvis ha styrts av äldre kriminella i området.

Det har även, ytterligare några år tidigare, varit problem på Ringen då en våldsam konflikt uppstod mellan några besökare och delar av personalen. Det ledde till flera fall av misshandel och skottlossning och enligt åklagaren tillhörde personalen en gruppering och besökarna en annan. Även den gången stängdes Ringen ner under en period.

Sex gårdar ska bli tre

I juni tog kommunen beslut att tre av de sex fritidsgårdar man har i egen regi ska stängas. Syftet ska vara att ”stärka upp gårdarna och koncentrera resurserna till några prioriterade områden för att säkerställa att fritidsgårdarna bedrivs med god kvalitet.”

Det innebär att fritidsgårdarna i Kärrdal, Häggvik och Helenelund ska stängas och resurserna koncentreras till Edsberg, Rotebro och Tureberg.

Ny lokal i Tureberg

Just nu söker man nya lokaler för fritidsgårdarna i Rotebro och i Edsberg. I Tureberg finns en ny lokal, på Malmvägen 10 med entré från Malmparken, och tanken var att den skulle öppna ”efter sommaren”.

– Det har varit en hel del turer med lokalen, den måste byggas om, och jag kan inte säga när den kan öppna. Men jag hoppas att det kan bli inbörjan av nästa år. Personalen är redan på plats och vi har även mobila fritidsledare som stärker upp, säger Magnus Ramstrand.