– Jag saknar när de hade öppet på fredagskvällar och hoppas de kan börja med det igen. Det är kul att komma hit och träffa kompisar, ta det lugnt eller bara prata med personalen.

Det säger 14-åriga Alva som bor i närheten av Högdalens fritidsgård när Mitt i gör ett besök där en onsdagseftermiddag. Några spelar spel vid ett bord, andra kör pingis.

I budgeten lägger den nya majoriteten 48 miljoner kronor på barn- och fritidsverksamhet i staden, cirka sju miljoner planeras gå till Enskede-Årsta-Vantörs parklekar och fritidsgårdar.

– Till exempel kommer det finnas möjlighet till utökade öppettider och fler kollegor. Sedan finns ett behov av en ny parklek i Hagsätra, säger Hassan Jama (V), ordförande i Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd.

Beskedet välkomnas.

– Vi får ju se hur mycket pengar vi får i slutändan, men vi har en del deltidsanställda som vi gärna vill få upp i tid. Det är dessutom problem att hitta utbildad personal. I dag har vi två vakanta tjänster som vi inte har kunnat tillsätta, säger Jenny Johansson, enhetschef för fritidsgårdarna i området, och fortsätter:

"Krävs planering"

– Vi har ett uppdrag att skapa kvalitativ och trygghetsskapande verksamhet och då krävs planering samt fler utbildade fritidsledare. Det kan se ut som att vi har dragit ner på öppettiderna men vi har snarare omfördelat timmarna mellan stadsdelens olika fritidsgårdar.

– I stadens utredning om fritidsgårdar har vi sett att det är väldigt viktigt med meningsfulla aktiviteter för barn och unga, det är därför vi väljer att satsa på det i ekonomiskt svåra tider, säger nya fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson Åkerström (V).

– I stadens utredning om fritidsgårdar har vi sett att det är väldigt viktigt med meningsfulla aktiviteter för barn och unga, det är därför vi väljer att satsa på det i ekonomiskt svåra tider, säger nya fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson Åkerström (V).

Mimmi Epstein

Tidigare i våras hade Högdalens fritidsgård även öppet på fredagkvällar.

– Frågar man ungdomarna så finns det alltid ett behov av att ha gården öppen, vissa vill eller får inte åka någon annanstans. Vardagskvällar är det allt mellan fem och fyrtio besökare, och lördagkvällar är det fler, säger platsansvarige Fozie Ghanbarzadeh.

Ingen höjd gräns

Nyligen kom ett medborgarförslag från några ungdomar till stadsdelsnämnden. De vill höja den övre åldersgränsen på Rågsveds fritidsgård till 18 år. Den sänktes tidigare på grund av stök, och som det ser ut nu kommer gränsen att behållas. I stället hänvisas förslagsskrivarna till exempel till gården i Högdalen eller Hagsätra.

– Det som fungerar vill vi bevara. Gränsen infördes för att skapa trygghet för både besökare och personal, och det har blivit bra. Dessutom kommer fler tjejer dit än tidigare vilket är väldigt kul, säger Hassan Jama (V) som besökte Högdalens fritidsgård tillsammans med fritidsborgarrådet Alexandra Mattsson Åkerström (V) på onsdagseftermiddagen.