Fritidsgård tvingas stänga efter våld och sexuella trakasserier

Fritidsgården Northside på Malmvägen kommer inte att öppnas igen. En utredning om miljön på gården visar på grova missförhållanden inom personalen och en arbetsrättslig process har nu inletts rörande flera medarbetare.

  • Publicerad 12:22, 9 maj 2019

– Det som hänt är djupt beklagligt och ett stort misslyckande från vår sida. Den situation som varit på Northside är helt oacceptabel. Kommunens fritidsgårdar ska vara en bra och trygg plats för barn, unga och medarbetare, säger Manfred Holmelin, tillförordnas kommundirektör, till kommunens hemsida.

Tidigare i våras beslutade Sollentuna kommun att stänga all verksamhet på Northside i sedan det framkommit uppgifter om att miljön på fritidsgården inte var acceptabel. I samband med att Northside stängdes gjordes en polisanmälan och kommunen startade en intern utredning för att gå till botten med vad som hänt.

Grova missförhållanden

Utredningen är nu klar och i den framkommer uppgifter om grova missförhållanden inom delar av personalen på fritidsgården. Det rör sig bland annat om handlingar som sexuella trakasserier, systematiska kränkningar och fysiskt våld som bestraffning.

Sollentuna kommun har inrättat stödprocesser för de personer som har utsatts. En arbetsrättslig process har även inletts rörande flera medarbetare med anknytning till Northside.

”Besviken, arg och upprörd”

– Jag känner mig besviken, arg och upprörd över att detta har kunnat ske. Fritidsgårdarna är en samhällsviktig funktion som ska erbjuda barn och unga en stabil och säker miljö. Där har vi brustit. Nu fokuserar vi på att erbjuda stöd och hjälp till de som blivit utsatta, säger Henrik Thunes, (M), kommunstyrelsens ordförande, till kommunens hemsida.

Sollentuna kommun har tagit beslut om att Northside inte kommer att återöppnas i den form fritidsgården tidigare varit i.

Kommunen erbjuder stöd till barn och anhöriga som drabbats eller mår dåligt på grund av det som hänt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20