Åkermyntan, västerort, fritidsgård, hässelbyby Foto: Mikael Andersson

Fritidsgård i Hässelby stängs året ut

Den 29 oktober stängde Åkermyntans fritidsgård i Hässelby eftersom brandlarmet inte fungerar. Fram till 13 januari får ungdomarna gå till parkleken Stråket och Smedshagshallen istället.

  • Publicerad 14:15, 19 nov 2020

Vi är rädda om ungdomarna och personalen.

Det är det lokala skyddsombudet och ansvariga chefer som 29 oktober stängde verksamheten på Åkermyntans fritidsgård, bekräftar Henrik Myhrvold, biträdande chef för enheten för förebyggande och behandling i Hässelby-Vällingby.

– Vi har skyddsstopp. Brandlarmet fungerar inte till belåtenhet, säger han till Mitt i.

Först förra onsdagen påbörjades fritidsgårdsverksamhet ute på parkleken Stråket i stället. Med start denna vecka ska aktiviteter även hållas i Smedshagshallen på fredagarna.

– Vi har inte stängt verksamheten, vill jag poängtera, utan vi flyttar den, säger Henrik Myhrvold.

När öppnar ni gården igen?

– Brandlarmet är ett gammalt system som inte kan åtgärdas och ett nytt brandlarm med centralutrustning behöver installeras, inklusive detektorer. Arbetet tar uppskattningsvis fyra-sex veckor, säger Henrik Myhrvold.

Ungdomar stängs ute från fritidsgården i Åkermyntan tills den 13 januari.

– Vi vill inte utsätta ungdomarna och personalen för några som helst risker. Tänk om en brand startar och vi inte kan möjliggöra en snabb utrymning? Det vill vi inte vara med om, säger Myhrvold.

Varken Åkermyntans centrumägare Artmax eller fackförbundet Kommunal i Hässelby-Vällingby kände till stängningen och skyddstoppet när Mitt i kontrollerade detta i förra veckan.

Högst 20 besökare får komma in på de öppna fritidsgårdarna

Fritidsgårdarna Tegelhögen, Lyktan och Åkermyntan flyttade på grund av pandemin ut verksamheten på Smedshagsskolans skolgård 1 april till 22 september.

Därefter öppnades gårdarna på nytt, men smittspridningen har gjort att man tvingats till restriktioner. Högst 20 besökare får i dag komma in på de öppna fritidsgårdarna, och Åkermyntan håller alltså stängt sedan 29 oktober.

Parklekarna i stadsdelen fokuserar på uteverksamhet och max fem besökare får vistas inne i parklekarna samtidigt.

Antal besökare på fritidsgårdarna 2019:

Lyktan: 4 340 besökare.

Åkermyntan: 1 519 besökare.

Tegelhögen: 468 besökare (renoverades under 2018-2019. Öppnade den 4/9- 2019.)

Källa: Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Visa merVisa mindre

Det är nyheter för mig att gården stängt

Artmax vd Kristoffer Ultenius betonar att själva centrumanläggningen har ett väl fungerande centralt brandlarm, men att fritidsgården sedan tidigare installerat eget utryckningslarm.

– Vi var i kontakt med fritidsgården för tre veckor sedan om problemen de hade med sitt egeninstallerade utryckningslarm och då skulle de åtgärda larmet. Det är nyheter för mig att gården stängt, säger Ultenius.

Åkermyntans fritidsgård har hållit stängt tidigare. Under september-oktober 2019 höll gården stängt en period eftersom att nya trygghetsrutiner skulle införas på fritidsgårdarna. Även under det gångna året har verksamheten tillfälligt stängts vid ett antal tillfällen.

– Vi har under perioder haft problem med sjukfrånvaro under pandemin och tvingats hålla stängt vissa dagar på grund av personalbrist, säger Henrik Myhrvold.

Att stänga själva fritidsgården i 2,5 månad känns som ett hårt slag mot ungdomarna?

– Ja, men att bedriva verksamhet i en lokal där brandlarmet inte fungerar finns inte på kartan.

Får ni med er alla ungdomar till parkleken Stråket och Smedshagshallen?

– Det hoppas vi självklart. Vi jobbar hårt för det, säger Myhrvold.

Detta är ett skyddsstopp

En förutsättning för skyddsstopp är att skyddsombudet, som huvudregel, först har vänt sig till arbetsgivaren med sin begäran om att stoppa verksamheten. Kan rättelse inte genast uppnås genom att skyddsombudet vänder sig till arbetsgivaren, kan arbetet stoppas i avvaktan på ställningstagande från Arbetsmiljöverket.

Källa: Sveriges kommunen och regioner