Fritidsgård för hemlösa pensionärer öppnar i Kärrtorp

Sveriges första fritidsgård för fattiga och ensamma pensionärer öppnar i Kärrtorp. För Jeanette Höglund är det en dröm som går i uppfyllelse. – Vi är så himla glada, säger grundare av Vid din sida.

  • Publicerad 05:02, 2 jun 2020

Sedan 2016 har organisationen Vid din sida bedrivit soppkök för äldre hemlösa i Stockholm. Nu öppnar de dörrarna till Gården, en fritidsgård för pensionärer som är hemlösa eller har dålig ekonomi. Hit kan äldre komma för ett mål mat, en kopp kaffe eller för möjligheten att få vila. För grundaren Jeanette Höglund har lokalen varit ett mål sedan organisationen startade.

Öppet fem dagar i veckan

Och efter en lång väntan meddelar de nu att verksamheten öppnar i en lokal på 137 kvadratmeter under juni månad. Fritidsgården ska vara öppen måndag till fredag mellan klockan 12.00 och 23.30.

– Vi är så himla glada, säger Jeanette Höglund. 

Gröna linjen

Hennes dröm var att hitta en lokal längs tunnelbanans gröna linje och så blev det.

– I söderort är det väldigt lugnt och det är enkelt för de äldre att ta sig dit från stan, det är bara att sätta sig på tunnelbanan rakt ut till Kärrtorp, säger hon.

”De kan göra sånt som vi tar för givet”

– Det blir som deras eget vardagsrum att kliva in i, säger Jeanette Höglund. 

Hon vill tacka de människor som på ett eller annat sätt donerat eller bidraget till arbetet.

– De är fantastiska och generösa.

I fritidsgården ska de äldre kunna duscha, tvätta kläder, äta eller se på tv.

– De kan komma och sova i kanske fem timmar, få lite mat i magen och sätta sig framför tv:n eller spela bingo någon kväll. Precis så som du och jag, de kan göra sånt som vi tar för givet. det känns jättebra, säger Jeanette Höglund

Nästa Göteborg

Förhoppningen framöver är att kunna öppna fler fritidsgårdar i landet.

Vi vill sätta ut grenar i Sverige. Vi börjar nu i Stockholm, förhoppningen är att vi öppnar upp i Göteborg och sedan kanske vi öppnar upp i en annan stad. Vi hoppas på det.