Fritidsbanken i Håbo slog först upp sina dörrar i Bålsta i december 2020 och erbjuder ett brett utbud av sport- och fritidsartiklar i lokalerna på Kalmarvägen.

– Vi har många skridskor och skidor; både slalom och långfärds. Man kan ringa och boka men bäst är förstås att komma hit och prova pjäxor och hjälmar så de passar bra, säger Patric Öberg, som arbetar på Fritidsbanken i Håbo.

En god idé är att kolla in lagersaldot på hemsidan via kommunen så man vet om det man söker finns inne, tipsar han.

– Man kan som sagt förboka på hemsidan eller ringa. Många besöker oss och just nu får endast fyra besökare vara samtidigt i våra lokaler, säger Patric Öberg.

Något för alla årstider

Fritidsbanken i Håbo har öppet på torsdagar och lördagar.

– Eftersom vi bara har öppet­ två dagar i veckan så är det en fördel att vara ute i tid. Och när du lånar något av oss så har du hela två veckor på dig innan det ska återlämnas.

Fritidsbanken har saker­ för alla årstider. Från skidskor, skidor, pulkor, snowracers och stjärtlappar till hjälmar och tillbehör.

– Därutöver finns även flytvästar, skateboards, fotbollar och andra bollar­, klubbor­, rullskridskor, fiske­spön och tillbehör samt stormkök och en massa mer, säger Patric Öberg.

Så hur exakt funkar då detta?

– Man behöver bara uppge namn och mobilnummer för att låna och får bekräftelsen via sms samt påminnelse om när det är dags att lämna igen grejerna, säger han.

Drivs av kommunen

I dag finns strax över hundra Fritidsbanker runtom i Sverige. Banken är kort och gott som ett bibliotek med olika sport- och friluftsartiklar.

Fritidsbanken som tidigare­ drevs ideellt av olika­ föreningar, går i dag till största delen under kommunernas regi.

Vill ha mer

För att ytterligare kunna bättra på utbudet så vädjar Patric till Bålstaborna om att lämna in sport- och fritidsprylar som är urväxta eller bara inte längre används.

– Har man saker man vill skänka så kontakta oss så tar vi emot dem. Åtgången är stor och vi är tacksamma för alla slags sport och fritids­grejer, säger han.

Den första öppnades 2013 i Forshaga kommun på initiativ av diakonen Carina Haak.

Grundtanken var då och förblir att det ska vara en verksamhet som ger begagnad och oanvänd utrustning nytt liv; stimulerar ett mer aktivt liv och som alltid är gratis och till för alla.

– Hållbarhet väger tungt idag och Fritidsbanken om något är miljövänligt! säger Patric.