I Tyresö rullar turnén under tisdag och onsdag den här veckan samt tisdag, onsdag och fredag nästa vecka. Då åker man ut med sport- och fritidsutrustning till minst tre olika platser i Tyresö.

– Alla aktiviteter kommer att vara coronaanpassade. Man kommer att kunna prova inlines och skateboard och det ska finnas en hinderbana för barn, säger Niklas Ryholt, butiksansvarig för Fritidsbanken i Tyresö.

För alla

Mitt i har tidigare skrivit om att Fritidsbanken öppnade i Tyresö den 5 oktober förra året, det kan du läsa mer om här. Banken är för alla, även de som bor utanför Tyresö får låna sport- och fritidsutrustning.

– Det är gratis och man får låna upp till två veckor. På sommaren är det stängt under flera veckor och då får man låna så länge som det är stängt, säger Niklas Ryholt.

Niklas Ryholt har själv ett idrottsintresse.

– Det är kul att arbeta för mer idrott. Jag har varit både idrottslärare och skidlärare, säger han.

Många lämnar utrustning

Det finns närmare 2 000 sport- och fritidsartiklar som kommer från både privatpersoner och föreningar.

– Föreningarna lämnar när de har utrustning över, men det är också ett bra sätt att göra reklam för sin sport och få fler att vilja testa den. Nu senast kom konståkningsklubben och lämnade flera Ikea-påsar med skridskor, berättar Niklas Ryholt.

En del utrustning som är lite dyrare saknas. Vill du vågsurfa eller paddla kajak så blir det en nitlott på Fritidsbanken. Även kläder är svårt. Har du väl lämnat in utrustning så får du inte tillbaka den.

– Vi har ingen möjlighet att tvätta här och hålla ordning på det, säger Niklas Ryholt.

Vissa saker saknas

Vissa saker behövs det mer av, som till exempel padelracket, och vissa andra saker är det knappt någon som lånar, som till exempel hockeyutrustning.

– Spelar man hockey så köper man fort egen utrustning. Padel däremot är det många som vill låna, säger Niklas Ryholt.