"Jag har känt Elvie sen jag var tjugo år. Det är fantastiskt egentligen", säger Ylva Murén. Foto: Mikael Andersson

Frisör-Ylva i Spånga är de äldres ängel

När kunderna är för trötta för att ta sig till frisören, då åker Spångafrisören Ylva Murén hem till dem istället. Vi följde med när 83-åriga stammisen Elvy Ström i Nälsta fick håret lagt.

  • Publicerad 11:38, 3 nov 2016

Jag brukar skoja och säga att det här är en tantfrisyr. Men jag vill ha håret så. Det är lättskött.

Som liten klippte Ylva Murén håret på alla sina dockor. När dockornas hår var slut började hon klippa sin mamma och sina klasskamrater istället. Redan i nian började hon jobba på salong.

– Då hade jag en sån fantastisk studierektor som gav mig ledigt så att jag skulle kunna känna på frisöryrket, säger Ylva Murén.

Ylva är sedan länge ett välkänt ansikte i Spånga. Under lång tid jobbade hon på salong Hårskrubben i Flysta. Men i augusti, när hennes partner pensionerade sig, öppnade hon istället salong "Ylvas place", ett stenkast därifrån.

Men det är inte bara i salongen hon träffar sina kunder. Hon gör också hembesök, i bostäder och på ålderdomshem.

– Jag gör hembesök var och varannan dag, säger Ylva Murén.

"Det blir fast och stadigt. De brukar skoja med mig att när jag kommer till frissan så ser det ut som om jag kom därifrån. Det håller så bra", säger Elvy Ström. Foto: Mikael Andersson

Kan inte tvätta håret

Den här torsdagseftermiddagen är det 83-åriga Elvy Ströms hår som ska få en uppfräschning. Elvy har på grund av ledgångsreumatism svårt att fixa håret på egen hand. När Elvy är pigg ses de två på salongen, annars åker Ylva hem till Elvy som den här dagen.

– Jag har svårt att gå och förflytta mig. Jag har inte rullstol eller rullator. Men jag har käpp, säger Elvy Ström, som varit kund hos Ylva sedan 1980-talet.

Nu ses de två oftare än de flesta vänner.

– Jag får inte upp händerna så jag kan inte tvätta håret själv. Ylva är jättebussig. Hon har hjälpt mig många gånger i hemmet. För jag avskyr när jag inte är fin i håret

"Ibland pratar hon om ett hus "där och där" som hon varit och tittat på, då blir jag alldeles förstörd", säger Elvy Ström som gärna vill behålla sin frisör. Foto: Mikael Andersson

"En tantfrisyr"

Elvy sitter hemma i sitt kök i Nälsta, insvept i en frisörkappa. Snart ska hon få håret lagt med papiljotter.

– Jag brukar skoja och säga att det här är en tantfrisyr. Men jag vill ha håret så. Det är lättskött, säger Elvy Ström.

När hon lutar sig bak sköljer Ylva ur schampot med en av Elvys kastruller.

– Det finns inga bekvämligheter när man gör hembesök, säger Ylva Murén med ett skratt.

Har spridit sig till Bromma

Och i Västerort finns det gott om äldre som uppskattar att de slipper åka kollektivt eller ta färdtjänst till frisören.

– Det har spridit sig till Bromma nu att jag gör hembesök. Där bor många äldre. Jag var hemma hos en dam nyligen. Hon ville se ut som drottning Silvia. Efteråt ringde de från hemtjänsten och sa: "Du har gjort ett underverk! Jag har aldrig sett henne så nöjd", säger Ylva Murén.

Och kanske är det just uppskattningen och mötena med de äldre som gör att hon fortsätter med hembesöken.

– Det kanske inte ger så mycket betalt. Du kan inte ta betalt för all tid du lägger ned på att åka fram och tillbaka. Men jag tycker att det är så roligt med människor, säger Ylva Murén.

Spångafrisören Ylva Murén åker nästan dagligen ut till kunder som är för gamla och trötta för att ta sig ut på egen hand. också på bild hennes kund Elvy Ström Foto: Mikael Andersson

Fångar i sina hem

Många av de äldre saknar nära och kära – då blir stunden tillsammans också en hjälp mot ensamheten.

– Ibland gör jag hembesök hos folk som knappt varit ute på ett par år. De sitter låsta därinne i lägenhet. De har inga släktingar eller barn – de har hemtjänsten. De har det jättesvårt att ta sig ut. De är fångar i sina hem. Det blir så ensamt, säger Ylva Murén och fortsätter:

– Då när man kommer blir det en social kontakt. Det blir en massa prat, och många vill bjuda på kaffe. Många säger: "Åh, nu mår jag mycket bättre".

Spelar med

En del av kunderna är dementa. Men Ylva har hittat ett sätt att fortsätta samtalen friktionsfritt genom att spela med.

– När jag är i deras verklighet har vi det jättetrevligt. Vi pratar om när deras mamma och pappa kommer hem från jobbet eller det ena med det tredje. Även om det inte existerar nu. För det har existerat, säger Ylva Murén som nu har plockat ur papiljotterna.

Elvy tar av sig frisörkappan och tackar Ylva för hjälpen.

–Om hon är utomlands och jag går till någon annan så blir det inte samma. Det håller inte så länge. Hon är så van med mitt hår så jag vill inte gå till någon annan, säger Elvy som nu är lika elegant som sin stilförebild Grace Kelly.

Spångafrisören Ylva Murén

Ylva Murén har jobbat som frisör i Spånga sedan 1987. I dag driver hon salongen Ylvas place på Spångavägen.

Ylva erbjuder hembesök för den som är äldre. Hon har ett 30-tal kunder runt om i Västerort, Järfälla och Ekerö som hon åker hem till.

Förutom frisörverksamheten erbjuder Ylva även skönhetsbehandlingar och har därtill utbildat sig till medium hos Terry Evans från tv-programmet "Det okända".

Visa merVisa mindre