Frisbeepionjärerna i Brunna FK firar 40 år

I slutet av 1970-talet började ett gäng 14–15-åringar i Kungsängen att kasta ”plastlock” som importerats från USA. Frisbee var ännu inte en idrott, men ungdomarna startade Brunna Frisbee Klubb. I dag har en ny generation tagit över, och den 40-årsfirande klubben sjuder av liv som aldrig förr.

  • Publicerad 10:49, 17 maj 2018

– Sporten växer, och vi växer. Det droppar in nytt folk hela tiden. Bara senaste veckan har vi fått fyra nya medlemmar, säger Niklas Kalmkvist, kassör och tävlingsledare i Brunna FK.

Niklas Kalmkvist följde med en kompis och hans pappa till Lillsjöbanan när han var i 14-årsåldern. ”Jag testade och det var skitkul. Efter ett par år började jag tävla och de senaste fyra åren har jag satsat mer seriöst”, säger han. Foto: Julio C Saint Just

Varje onsdag ordnar klubben en liten tävling, Kvällsdiscen, och den här soliga försommarkvällen myllrar det av folk – såväl klubbmedlemmar och spelare från andra klubbar som nyfikna nybörjare – på Brunna FK:s bana vid Lillsjöbadet.

Ett gäng från Brunna FK redo för att gå en runda på hemmabanan i Kvällsdiscen som klubben arrangerar varje onsdag. Foto: Julio C Saint Just

– Det är gratis att spela på banan. Folk är här och kastar varje dag. Skillnaden i kväll är bara att jag för lite statistik och att vinnaren får ett pris, säger Niklas Kalmkvist.

Pionjärer på plats

Just i kväll är Göran Söderqvist och Anders Lindén, två från den första frisbeegenerationen i Brunna, på besök. De var med när klubben grundades 1978, men har inte varit aktiva på många år.

Göran Söderqvist och Anders Lindén på besök på Lillsjöbanan där de tillbringade stora delar av sin ungdom. Foto: Julio C Saint Just

– Jag la av 1994. Då hade jag hållit på dag och natt i över tio år, säger Anders Lindén.

Bild från VM i Leuven, Belgien, 1988 då Sverige vann guld i Guts, en lagsport där discen kastas fram och tillbaka mellan två lag och det mottagande laget ska försöka fånga den med en hand. Två spelare rån Brunna FK var med i laget – Anders Lindén (trea från vänster) och Staffan Berlin (längst till höger). Foto: Privat

– Och jag slutade redan i mitten av 1980-talet. Men några av våra kompisar från den tiden är aktiva än i dag. Nu när man ser det här blir man ju jäkligt sugen, säger Göran Söderqvist.

Klubben föddes ur en inställd basketträning

De gick i högstadiet när de började kasta frisbee, av en ren tillfällighet.
– Vi skulle träna basket, men tränaren dök inte upp. Det låg en frisbee i hallen och vi började spela, säger Göran Söderqvist.

SM i Halmstad 1980 var första gången som Brunna FK tävlade på elitnivå. Elva juniorspelare, 14–17 år, kvalade in till senior–SM med totalt över 100 deltagare. På bilden syns Brunnaspelarna Göran Söderqvist, Tommy Eklöf och Lars Othberg.Foto: Privat

Till en början var det mest ultimate som gällde, ett lagspel med regler som liknar amerikansk fotboll – minus tacklingar. Fler kompisar hängde på och så småningom småsyskon.

Annika Sörenstam hade spelsinne

– Annika Sörenstam var med ett tag. Hon var duktig, väldigt bra på att se i förväg var frisbeen skulle hamna, säger Anders Lindén.

Discen till vänster är så som de ser ut i dag, den till höger är från tiden då sporten höll på att etableras i Sverige. Foto: Julio C Saint Just

I början förstod vuxenvärlden ingenting. Varför var de så intresserade av att kasta ”plastlock” som importerats från USA i stället för sparka på en boll som så många andra? Men de unga entusiasterna i Brunna tog plats, i kommunen och i skolan.

Fick tlllgång till egen hall

– Vi hade frisbee som fritt valt arbete i skolan och satt i möten med kommunen om halltider. Vi var 14–15 år och lärde oss hur Föreningssverige fungerade genom att starta och driva en förening med styrelsearbete, ekonomi, aktivitetsstöd med mera, säger Göran Söderqvist.
När Upplands-Brogymnasiet byggdes fick klubben tillgång till en stor hall.
– Ingen ville ha tiden efter klockan 18 på fredagar, men vi högg direkt. Där körde vi varje fredag 18–22 i flera år och hela Frisbeestockholm samlades hos oss, säger Anders Lindén.

Lillsjöbanan den andra i Storstockholm

I början av 1980-talet byggdes också klubbens discgolfbana vid Lillsjön. Det var den andra i Stockholm, efter den på Kärsön.

En av Brunna FK:s spelare puttar mot en av Lillsjöbanans 18 korgar. Foto: Julio C Saint Just

– Jag spelade lite fotboll också, ett par gånger i veckan, men resten av tiden blev det discgolf. Då blev man ju bra till slut, säger Göran Söderqvist.

Flera nådde landslagsnivå

Brunna FK började resa ut i landet och tävla allt mer. Och en hel del av klubbens medlemmar nådde landslaget.
– Anders har spelat två VM och tre EM. Jag var uttagen till VM en gång, men jag valde att inte åka. Man fick betala resan själv och jag köpte en stereo i stället för de pengar jag hade, säger Göran Söderqvist och skrattar.

Bara discgolf i Brunna FK i dag

De senaste 5–10 åren är det enbart discgolf som gäller i Brunna FK, och framgångarna fortsätter.

En av Brunna FK:s spelare puttar mot en av Lillsjöbanans 18 korgar. Foto: Julio C Saint Just

– Vi tar hem medaljer i varenda tävling, på olika nivåer, och vi har tre fyra riktigt bra spelare som även åker på de nationella tourerna i Finland, Norge, Belgien och Tjeckien, säger Niklas Kalmkvist.

En av Brunna FK:s spelare puttar mot en av Lillsjöbanans 18 korgar. Foto: Julio C Saint Just

– Ja, räknar vi idrottsliga meriter är det nog bara Bro-Bålsta Golfklubb i kommunen som kan konkurrera med oss i antalet pokaler, medaljer och mästerskapssegrar, säger Göran Söderkvist.

Populär tävling den 26 maj

Utöver Kvällsdiscen varje onsdag ska Brunna FK arrangera flera större tävlingar på hemmabanan vid Lillsjön under året. Närmast är Lillsjödubbeln den 26 maj.

Den lilla minidiscen till höger används i dag för att markera var discen hamnar inför nästa kast mot korgen. Foto: Julio C Saint Just

– Det är en partävling som vi kör för tredje året. Den är otroligt populär. 36 par kan vara med och platserna sålde slut på två timmar, säger Niklas Kalmkvist.

40-årsfest i september

I mitten av september avgörs den sista deltävlingen på den svenska nationella touren på Lillsjöbanan och innan det, den 1 september, blir det jubileumstävling och regelrätt 40-årsfest.

14 hemmaspelare från Brunna FK redo för start i Kvällsdiscen denna fina försommarkväll. Foto: Julio C Saint Just

– Födelsedagen var egentligen i april, men den stora festen blir i höst. Vi ska försöka bjuda in alla som har tävlat för klubben genom åren, säger Anders Lindén.

Fakta

Testa discgolf vid Lillsjön den 2 juni

Brunna FK grundades den 16 april 1978 av ett gäng ungdomar i Kungsängen.
Grenen ultimate, en lagsport som liknar amerikansk fotboll, dominerade de första åren. I dag är det enbart discgolf som gäller i klubben.
Just nu växer intresset för discgolf och Brunna FK har fått över tio medlemmar sedan i höstas och har nu drygt 50 aktiva.
Brunna FK:s bana vid Lillsjöbadet byggdes i början av 1980-talet, som den andra banan i Storstockholm. Det är en 18-hålsbana med 59 som par. Banrekordet är 45.
Banan är gratis och det är bara att komma dit och spela.
I samband med invigningen av naturreservatet den 2 juni bjuder Brunna FK in alla som vill prova på discgolf. Klockan 10–13 finns instruktörer på plats och disvar finns att låna.
Den 1 september ordnar klubben en jubileumstävling och stor 40-årsfest.

Visa merVisa mindre

Så påverkas Upplands-Bro av de nya skärpta covidråden

✔ Verksamheter som stänger ✔ Begränsningar i besöksantal. Under torsdagen så skärptes de allmänna råd som Stockholmarna har att förhålla sig till vad det gäller smittspridningen av covid-19. Så här påverkas du som bor i Upplands-Bro av de nya råden.fredag 30/10 15:15

BLÅLJUS: Inbrott och drograttfylleri

Kort blåljusrapport: en drograttfylla och ett inbrott i byggarbetarbodar.fredag 30/10 11:36