Friends Arena – vilka är vinnarna?

Det är segrarna som skriver historien, brukar det heta. Men frågan är vem som ska skriva historien om Friends Arena. På måndagskvällen debatterade kommunfullmäktige Solnas stads uttåg ur Sveriges nationalarena.

  • Publicerad 15:33, 20 dec 2016

Segrarna är skattebetalarna och Solna stad, hävdade
Alliansen.

Tvärtom. Solnas skattebetalare är de stora förlorarna. Vinnarna är byggbolagen och framför allt Peab och Fabege, ansåg oppositionen.

Trots att beslutet var givet på förhand tog det drygt två timmar och över 50 inlägg från talarstolen innan beslutet att lämna Arenabolaget klubbades igenom.

– Att Solna gick in i Arenaprojektet var en förutsättning för att den fantastiska utveckling vi nu ser skulle bli av, sa kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

–De borgerliga partierna struntade i riskanalyserna. Alliansen har slösat bort pengar som kunde ha använts bättre, ansåg Vänsterpartiets gruppledare Thomas Magnusson.

Arne Öbergs (S) stämde in i kritiken:

– För tio år sedan sa Moderaterna att Arenaprojektet inte skulle kosta Solnaborna en enda skattekrona. Det blev 660 miljoner.

Under drygt två timmar bollades det med siffror, bolagskonstruktioner, jobb nu och i framtiden, tunnelbaneutbyggnader som kanske inte hade blivit av och vad det hade kunnat bli i stället.

Egentligen var Alliansen och oppositionen bara överens om två saker: tio år med Friends Arena har kostat skattebetalarna minst 660 miljoner kronor och det är bra att Solna stad nu drar sig ur projektet.

– Solna har satsat 660 miljoner kronor och får tillbaka fyra kronor, sa Sara Kukka–Salam (S). Skulle du göra om samma sak igen? frågade hon kommunstyrelsen ordförande Pehr Granfalk.

Att döma av de representanter från Alliansen som klev upp i talarstolen var svaret ja.

30 000 arbetstillfällen, Mall of Scandinavia, nya jobb och bostäder och om några år en ny tunnelbanelinje som förhoppningsvis även får en station i Hagalund. Ingenting hade blivit verklighet om inte Arenan hade byggts, enligt Alliansen.

– Arenan har varit central i hela den samhällsutvecklingen. Många som stått utanför arbetsmarknaden har fått sin första jobbchans i Arenastaden, sa Lars Rådén (M), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och integration.

Niklas Wykman (M) hade räknat efter ordentligt:

– Utslaget på tio år har varje nytt jobb i Arenastaden kostat samhället 23 000 kronor. Det är en extremt låg siffra i jämförelse med andra jobbsatsningar, menade Wykman.

Kanske sammanfattade Arne Öberg (S) oppositionens synpunkter bäst när han refererade till August Strindbergs roman ”En dåres försvarstal”.

Till sist klubbades i alla fall avtalet med Fabege igenom. S, V och MP deltog inte i beslutet.

MER Avtalet

Efter tio år kliver Solna stad av som delägare i Friends Arena.

Fabege tar över Solnas aktier för symboliska fyra kronor.

Solna stad skjuter samtidigt till 120 miljoner kronor för att täcka framtida förluster i arenan. Dessutom får Fabege ytterligare 58 miljoner kronor för att kunna köpa entrébyggnaden till Friends.

Sammanlagt har Solnas engagemang i arenan kostat minst 660 miljoner kronor.

Visa merVisa mindre