Fridhemsplan t-bana stängs i tre månader

Fridhemsplans tunnelbanestation är i akut behov av renovering. Nu föreslår landstinget en upprustning för en kvarts miljard kronor. Konsekvensen: stationen stängs av i tolv veckor.

  • Publicerad 13:56, 20 jun 2017

Tunnlarna vid Fridhemsplans tunnelbanestation byggdes på 60-talet och är i dåligt skick. Betongvalvet som omger stationen riskerar att vittra sönder och rasa.

”Skulle en ombyggnad av stationen inte ske som planerat kan det innebära att Fridhemsplans station inte längre kan trafikeras”, skriver landstinget i ett yttrande.

Rustas för kvarts miljard

Nu ska det bli ändring. I eftermiddag förväntas trafiknämnden i landstinget besluta om en upprustning för knappt 250 miljoner kronor.

Det innebär att stationens betongvalv ska demonteras och sågas itu. Dessutom ska innerväggarna rivas för att göra det möjligt att komma åt konstruktionerna i valven. Berget ska sedan förstärkas med ny betong.

– Precis som många andra stationer på gröna och röda linjen började Fridhemsplan byggas i slutet av 40-talet. Det är gammalt och i stort behov av upprustning, säger Claes Keisu, presskommunikatör på trafikförvaltningen på landstinget.

Stängs av i tre månader

Den första ombyggnationen planeras ske under sommaren 2019. Det innebär att trafiken på alla spår förutom ett måste stängas av under tolv veckor. Gröna linjen kommer alltså att fortsätta rulla, men Fridhemsplans tunnelbanestation stängs av för resenärer. Däremot kommer det fortfarande vara möjligt att åka blå linjen och stiga av och på vid Fridhemsplan.

Ombyggnationen måste ske innan den nya tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö börjar byggas.

– Rivningen kommer att starta i årsskiftet 2018/2019. Men trafiken påverkas först sommaren 2019, säger Claes Keisu.

Landstingsfullmäktige måste godkänna beslutet innan ombyggnationen kan bli verklighet. Beslutet väntas tas vid nästa sammanträde 12 september.