Mobila ordningsvakter, här vid Trekanten i södra Stockholm. Foto: Daniel Díaz

Fridhemsplan får mobila ordningsvakter

Fridhemsplan och området kring Sankt Göransgatan och Fleminggatan får mobila ordningsvakter. Det blågröna styret satsar 50 miljoner i budgeten som räcker till 100 mobila ordningsvakter runt om i stan.

  • Publicerad 09:47, 7 nov 2018

– Det här är ett konkret sätt att öka tryggheten och minska stöket, säger Erik Slottner (KD) som är nytt trygghetsborgarråd i Stockholm.

I maj i år började 18 ordningsvakter patrullera i flera stadsdelar i Stockholm. Nu förstärker det grönblå styret satsningen med att anställa ytterligare 82 mobila vakter fram till slutet av 2019. Sammanlagt satsar man 50 miljoner kronor i budgeten på mobila ordningsvakter, något som SVT var för med att berätta.

Vakter vid Fridhemsplan

Redan under hösten har ordningsvakterna fått tillstånd att patrullera vid Fridhemsplan, Fleminggatan, Sankt Göransparken och Sankt Göransgatan.

– Det är område där vi länge velat ha både mobilt poliskontor och trygghetskameror, säger Erik Slottner.

Exakt hur många vakter som kommer att finnas på Kungsholmen går däremot inte att säga. Det styrs helt av hur behoven ser ut på olika platser i Stockholm

Vakternas huvudsakliga arbetsuppgifter är att lösa ordningsstörningar, exempelvis berusning, droganvändning, slagsmål eller om någon på annat sätt uppträder aggressivt. Erik Slottner säger att han helst hade gett vakterna ökade befogenheter.

– Jag kommer att ligga på regeringen, när vi har en sådan på plats, för jag tycker ordningsvakter ska kunna transportera bort folk samt bötfälla för nedskräpning och vissa trafikförseelser.

Nej till Rålis

I dag måste staden ha tillstånd från polis för varje plats där man vill använda ordningsvakter. På Kungsholmen har staden tidigare fått nej för mobila ordningsvakter i Rålambshovsparken.

– Det bästa vore om hela kommunen sågs som ett enda område, säger Erik Slottner.

Fakta

Här får ordningsvakter patrullera i höst

I innerstaden: St Göransparken, St:Göransgatan, Björns Trädgård, Klaraområdet, Sergels torg, Fridhemsplan, Flemminggatan, Hornsbergs strand och Vasagatan.

I ytterstaden: Skärholmen, Vårberg, Sätra, Bredäng, Älvsjö, Liljeholmen, Västertorp, Fruängen, Nybohov, Trekantsparken, Farsta, Farsta strand, Bromma, Vällingby och Hässelby.

Källa: Noka