Varje år delar musikrådet i Upplands Väsby ut stipendier till framgångsrika musiker, med stöd från kommunen. Stipendiaterna brukar presenteras på nationaldagsfirandet i hembygdsgården och framföra en stipendiekonsert i Messingen framåt höstkanten.

Men i år är som bekant ingenting som vanligt.

Presenteras digitalt

Musikrådet kommer därför att presentera årets musikstipendiater och deras musik på annat sätt, bland annat genom att spela in framföranden av stipendiaterna och sedan göra det tillgängligt på det digitala nätet på olika sätt.

– Inspelningarna kommer att ske i slutet av oktober i en inspelningsstudio i Grimstagården i Bollstanäs, som vi bygger upp, säger Bernt-Arne Sjölinder, ordförande i musikrådet.

Det kommer senare att finnas länkar till musiken på musikrådets hemsida och facebookssida.

Festivalgeneral är studiotekniker

Till hjälp att bygga studion har Musikrådet haft studioteknikern och Väsbybon Tadeu Kobna. Om namnet låter bekant var det han som var initiativtagare och festivalgeneral för Väsby musikfestival som hölls för första gången i Suseboparken i augusti i fjol.

– Festivalen, som blev en succé med internationell världsmusik och flera internationella musiker och artister, skulle även hållas i år, men fick läggas på is av coronaskäl, säger Bernt-Arne Sjölinder.