Frida: Fler borde sova utomhus i värmen

Frida Löfqvist, 37 år från Örnsberg är en äventyrare både i det stora och i det lilla. Nu vill hon uppmuntra fler att sova utomhus i värmeböljan. – Jag hoppas att fler ska upptäcka den svenska naturen. Du behöver inte vara i Abisko i två veckor, utan det kan lika gärna vara de små grässtråna och bladen precis utanför, säger hon.

  • Publicerad 11:55, 3 aug 2018

Frida Löfqvist har stor erfarenhet av äventyr; förra sommaren båtluffade hon runt i Östersjön och året innan vandrade hon från Öland till Karlskrona – och hon har aldrig med sig vare sig mat, pengar eller kontokort.

– Men jag tycker att fler borde göra enkla smågrejer, små äventyr i vardagen, säger hon.

Uppmuntrar till äventyr i vardagen

Därför vill hon uppmuntra fler att prova på äventyr i det lilla. Som att börja sova utomhus.

– Det är i det lilla som det börjar – det där som kryddar vardagen, som att bara sova på balkongen eller i sin trädgård, säger hon.

– Och det passar bra i varma tider.

Perfekt sak att göra med barnen.

Frida Löfqvist

Frida själv sover ofta på sin balkong i Örnsberg, men hon går lika gärna ut och lägger sig på någon av klipporna i närheten.

– Jag älskar att sova ute, framförallt för att jag älskar luften, lukterna och ljuset jämfört med att vara inomhus. Att känna vinden som rör sig på huden.

Filt och varma kläder

Det behöver inte vara speciellt krångligt att ge sig ut för att sova, anser Frida. Allt du behöver är en filt och varma kläder.

– Det är inte så svårt som folk föreställer sig, de tror att man måste ha värsta packningen och friluftsryggsäck. Gå ut och lägg dig på en filt, titta på stjärnorna och sov någon timme – det behöver inte vara märkvärdigare än så, säger hon.

– Det här är dessutom en perfekt sak att göra med barnen – de kommer att tycka att det är jätteroligt.

Börja på balkongen

Hon tipsar om att det är enkelt att börja med att sova i sin trädgård om man har en. Eller ta ut soffkuddarna och sova på balkongen.

– Väldigt många har en balkong – och där går det jättebra att sova, säger Frida Löfqvist.

För den som känner sig redo går det naturligtvis lika bra att lämna hemmet för att hitta en vacker plats där man kan sova under stjärnorna.

– Generellt har folk inga problem med att gå ut och sätta sig på ett berg och äta och dricka lite på kvällen. Du kan äta din picknick och sedan lägga sig på din filt och kanske somna. Då har du börjat, säger hon.

Och om du inte kan sova är det ingen fara på taket.

– Fördelen är ju att det bara är att gå hem om man inte kan somna, eller om man vaknar och tycker att det är för kallt eller obekvämt.

Fakta

Fridas favoritställen att sova ute på i Stockholm:

Nedanför Axelsberg – där är det enskilt och fint.

Fåfängan – underbar utsikt, men varning för myror.

Badberget i Örnsberg – nära och bra.

Balkongen hemma – mycket nära och bra.

Ekebyhovsbacken på Ekerö – fin utsikt.

Visa merVisa mindre