Dottern Tildas raseriutbrott efter att ha läst boken ”Berätta aldrig om det här” om Frida Boisens uppväxt och mammans självmord blev startskottet..

När dottern ifrågasatte hur Frida kunde ha förlåtit sin pappa Peter för allt han gjort och som berättas i den boken, började hon gräva i det förflutna. Plöjde gamla dagböcker. Många gånger plågsam läsning som ledde till många tårar – och till en ny bok.

Sexuella övergrepp

”Du är inte längre min dotter”, är en uppgörelse med uppväxten med pappan, om grovt våld, alkoholmissbruk och en närståendes sexuella övergrepp som skulle tystas ner. Bokens titel är ett citat från pappan. En stor del av handlingen utspelas på Kungsholmen.

– Den har varit jobbigare att skriva, jag har gråtit mycket under tiden. Vissa riktigt tuffa grejer hade jag förträngt. Det är nästan som att vara där igen när jag skriver, säger Frida Boisen.

Men boken är också en berättelse om hur hon söker bekräftelse och pappans kärlek – och trots allt hade de en bra relation tills han gick bort i cancer 2013.

Pratade ni någon gång om allt som hände?

– Nej, inte riktigt allt. Jag tog upp att han slog mig när jag var liten, och frågade om han kom ihåg det. Men han kunde inte säga något, det kom inga ord. Jag tror det var för smärtsamt att ta in och erkänna och det kan jag förstå.

– Men jag sa att ”jag älskar dig i alla fall” och höll handen så det visste han. Även om vi inte pratade ut om allt som hände blev han mycket bättre som morfar än som pappa. Vi fick en finare relation när vi var vuxna. Det blev bra till slut.

Även om berättelsen är mörk hoppas hon att den kan sprida hopp – och vara ett stöd för andra precis som boken om mammans självmord. Hon har fått många uppskattande sms och samtal från personer som har läst den och betonat hur viktigt det är att berätta om psykisk ohälsa.

Rädda någon

– Det är hemskt hur vanligt det är med våld och sexuella övergrepp idag. Var fjärde barn blir misshandlad och var sjunde tjej har blivit utsatt för sexuella övergrepp. Det sker nu. Det är vidrigt.

– Med lite tur kan den här boken rädda någon. Att något barn vågar berätta, att någon bredvid vågar fråga och agera eller att någon förövare vågar söka hjälp.

Om hon har förlåtit sin pappa är inte det mest intressanta eller inte, vilket hon till en början trodde.

– Det är viktigt på ett sätt, men det enda som känns riktigt viktigt är att jag blir en bättre mamma. Att jag gör allt för att bryta de onda kedjorna av våld som gått i generationer, och att bryta andra kedjor. Jag inser att jag har jobbat lika mycket som pappa trots att jag trott att jag är en sådan förträfflig mamma. Det är nyttiga käftsmällar att få för att få till en förändring.

Du programleder bland annat Trolljägarna, är aktiv i samhällsdebatten, föreläser och är även ideellt engagerad i Karlbergs BK. Det låter som att det blir mindre av det framöver?

–Ja, det måste det bli. Det är en utmaning att få ihop allt, men på något vis ska det gå. Böcker, tv, föreläsningar, Karlberg – men förstås alltid min familj först.