Olga Teouch och Dmitri Plax vid den nyrenoverade basketplanen. Foto: Åsa Sommarström

Fribergas basketplan renoveras till minne av Peter Plax

Efter att Peter Plax mördats av en klasskamrat ville hans föräldrar hedra sin son. Ett drygt år senare invigs en nyrenoverad basketplan på Fribergaskolan till Peters minne.

  • Publicerad 05:00, 18 sep 2020

Nylagd asfalt, nymålade linjer, nytt staket och ny en liten läktare. Så har basketplanen på Fribergaskolans skolgård förändrats.

Initiativet till renoveringen kom från Peter Plax närmaste vänners familjer som ville hedra Peter på något sätt.

– Det var deras idé och de gick ihop med andra föräldrar till vänner och de bekostade i princip hela renoveringen. Men det var flera lokala företag som hjälpte till och lite har vi byggt tillsammans i ett gemensamt projekt, Dmitri Plax som är pappa till Peter.

Ny asfalt och nya linjer på skolgården. Foto: Åsa Sommarström.

Peter älskade basket

De startade en fond och en insamling i Peters namn. För pengarna blev det en upprustad basketplan som på söndag invigs av Peters föräldrar och vänner. Ett av Peters största intressen var basket och på den gamla planen på skolgården spenderade han en stor del av sin fritid.

– Danderyds kommun står för belysning som snart ska vara på plats. Skolan har också ställt upp, vi kunde inte göra något utan skolans tillstånd. Alla har varit behjälpliga, säger Dmitri Plax och tittar på den nya basketplanen.

Dmitri Plax har målat en teckning på Peter när han spelar basket. Det motivet är uppsatt vid basketplanen som invigs på söndag den 20 september klockan 13.00.

– Vi samlas där på söndag. Några vänner till Peter kommer att spela en liten match under invigningen.

Kommer den att heta Peters basketplan?

– Nej, men jag kommer att kalla den för det.

Fribergaskolans rektor, Gunnar Rydwik är också glad över den nya basketplanen.

– Det är otroligt fint av dem att vilja göra något till minne av Peter och vi är ödmjukt tacksamma för det de gör. Det kommer också gynna våra ungdomar och elever på skolan under lång tid, säger han.

Peter Plax älskade basket. Foto: Åsa Sommarström.

Skrivit en bok

Dagen efter Peter mördades började Dmitri skriva ner saker om Peter och sina egna känslor. Det blev till slut en bok som kom ut på årsdagen efter Peters död.

Men även om det har gått lite mer än ett år är Dmitri fortfarande medtagen.

– Jag är fortfarande sjukskriven och befinner mig i samma tillstånd som för ett år sedan. Jag förstår inte att han är borta, säger han.

Olga och Dmitri på den nya ”läktaren”. Foto: Åsa Sommarström.

Peter Plax fick aldrig fylla 17 – pappan berättar om sorgen

Fakta

De såg till att det blev att basketplanen renoverades

Initiativet togs av föräldrar till Peters närmsta vänner: familjen Struik och familjen Strömberg, sedan bidrog andra till den lilla minnesfonden. Vi hade också hjälp av en vän till oss som är arkitekt – Rickard Willebrand.

Ett antal lokala företag, kommunen och Olgas BRF har hjälpt till genom att utföra arbeten till självkostnadspris eller utan att ta betalt:

1) Celmar Bygg AB – bygg

2) Svenska Väg AB – asfalt

3) Nils Ahlgren AB – staket

4) Roadline AB – basketplanslinjer

5) Danderyds Kommun – belysning

6) Bostadsrättsföreningen Mörbyskogen 1 – äppelträdet

7) Danderyds Smide AB – fäste för plaketten vid trädet

Källa: Dmitri Plax
Visa merVisa mindre

Peter Plax spelade ofta streetbasket. Foto: Privat