Tonårspojken dömdes i tingsrätten, men frias nu i Svea hovrätt. Foto: Mostphotos

Frias för gängmisshandel efter miss av polisen

Förra året gick ett stort ungdomsgäng till attack mot en familj på Stockholmsvägen i Bålsta. En tonårspojke i Bro dömdes för misshandel, men frias nu i hovrätten efter en miss i utredningen.

  • Publicerad 11:13, 12 nov 2018

Misshandeln skedde på Stockholmsvägen utanför en restaurang i Bålsta i augusti förra året.

Familjens dotters moped hade gått sönder och pappan och hennes bror körde dit för att hjälpa till att lasta upp den på ett släp.

Det var då de hamnade mitt i en för dem okänd konflikt. Dotterns kompis var med och det var han som ungdomsgänget var ute efter.

Uppemot 15 ungdomar attackerade familjen, som senare pekade ut en tonårspojke i Bro. Han dömdes i tingsrätten i slutet av augusti, men frias nu i hovrätten.

Hovrättens motivering

Hovrätten menar att det inte finns någon anledning att tro att målsägandena medvetet lämnat oriktiga uppgifter. I likhet med tingsrätten anser man att deras uppgifter framstår som trovärdiga.

Däremot finns det flera omständigheter som gör att målsägandena kan ha misstagit sig vid utpekandet, menar hovrätten.

Bland annat att situationen varit tumultartad och att den utpekade var en för dem okänd person.

Lyfter fram en film

Men framförallt lyfter hovrätten fram en film, som utredare ska ha visat för målsägandena. Den föreställer ungdomar som befann sig vid tågstationen i Bålsta en stund efter gärningen.

Hovrätten vet inte vilken information som gavs inför filmvisningen och vilka personer som förekom på filmen. Det har inte heller framkommit exakt hur utpekandet av tonårspojken därefter gått till.

Hovrätten slår fast att filmvisningen inte uppfyller de krav som måste ställas på en fotokonfrontation, vilket gör att värdet av utpekandet försvagas väsentligt.

Sammantaget frias därför tonårspojken för misshandel.