Friande dom för grov våldtäkt

En 41-årig Haningebo frias för de grövre anklagelserna om sexbrott mot unga flickor. Mannen döms till skyddstillsyn för bland annat sexköp.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Det som beskrivits som en av de största pedofilutredningarna i Södertörnspolisens historia slutade med skyddstillsyn för den åtalade 41-årige Haningebon. Södertörns tingsrätt underkänner åtalet på samtliga grövre åtalspunkter och konstaterar att mannen suttit häktad i sju månader som är längre tid än straffet för de brott han fälls för.

Mannen stod åtalad för en grov våldtäkt och en våldtäkt av en 15-årig flicka. Mannen ska bland annat ha våldtagit flickan med en petflaska och ett strypkoppel. Men tingsrätten avfärdar anklagelserna. För det första menar domstolen att rättsläkarintyget visar skador som kan uppkomma vid frivilligt sex.

Dessutom underkänner tingsrätten åklagarens tyngsta bevisning – de nätchatter flickan och mannen haft. Där framkommer att de båda pratat om sexuella handlingar liknande de som åtalet handlar om.

Chatterna kan tolkas som att mannen öppet beskriver vad han vill göra och att flickan därmed får möjlighet att ta ställning till om hon vill träffa honom eller inte. Domstolen anser att det är klarlagt att samtycket från flickan varit frivilligt och giltigt och att hon inte är trovärdig på avgörande punkter. Därför frias mannen både för grov våldtäkt och våldtäkt.

Mannen frias också för misshandel av flickan. Även här anser tingsrätten att örfilarna ingick i det rollspel de båda utövade med varandra. Däremot fälls mannen för att ha betalat flickan för sex.

Mannen frias också för en våldtäkt mot en 14-årig flicka som uppgett att hon var 16 år. Tingsrätten anser inte att det är bevisat att mannen kände till hennes verkliga ålder.

Mannen döms förutom sexköpet också för att ha sexchattat med två flickor under 15 år och för att ha haft barnporrbilder i sin dator. Trots motgången anser åklagaren att han gjorde rätt som åtalade.

– Det handlar om bevisvärdering. Jag tycker fortfarande att flickorna är trovärdiga. Jag har inte bestämt än om jag ska överklaga, säger kammaråklagare Markus Hellsten.