Det var den 16 maj 2015 som en man och en pojke skottskadades på Husby torg. Foto: x

Friades för skjutningen på Husby torg

Den 30-årige mannen som stod åtalad för grov misshandel för skjutningen på Husby torg i maj 2015 då en man och en pojke skottskadades dömdes till tre månaders fängelse för vapenbrott. Att han frias för skjutningen innebär att offren blir utan skadestånd.

  • Publicerad 17:01, 30 nov 2016

Det var den 16 maj 2015 i Husby centrum som en man blev skottskadad i ansiktet och en 7-årig pojke i benet under en skottlossning som skedde mitt på dagen på torget.

En man i 30-årsåldern var huvudmisstänkt för skjutningen och stod åtalad för grov misshandel, vapenbrott, häleri och hot mot tjänsteman.

Men när domen meddelades av Solna tingsrätt i slutet av november friades han från brottet grov misshandel. Tingsrätten anser att det inte går att bevisa att det var han som höll i vapnet när skotten avlossades.

Enligt 30-åringens egen version blev han överfallen av flera personer på torget, varav en hade en pistol i handen, men att han lyckades avväpna honom. Han lämnade sedan platsen med vapnet i handen.

Mannen dömdes till tre månaders fängelse för vapenbrott, häleri och hot mot tjänsteman.

Både den skottskadade mannens och pojkens skadeståndsyrkande ogillas, eftersom åtalet om grov misshandel lades ner.

– Det är verkligen tragiskt att min klient inte får något skadestånd. Jag tycker att domen är felaktig och vi kommer sannolikt att överklaga till hovrätten. säger pojkens advokat Jonas Kirschon.

Han hade yrkat på ett skadestånd på 74 670 kronor till pojken.

Den skottskadade mannens målsägarbiträde advokat Kerstin Koorti hade yrkat på 133 335 kronor i skadestånd.

Mitt i har försökt att nå Kerstin Koorti för kommentar.