mordet. Vid den här busshållplatsen sköts en 25-årig man till döds. Foto: Jens Kassnert

Friades för mord – nu överklagas domen

Den 23-åring som dömdes till livstids fängelse för mord vid en busshållsplats friades helt i hovrätten. Nu överklagar Riksåklagaren domen. Hon vill veta vilken bevisning som ska vara tillräcklig för en fällande dom.

  • Publicerad 12:02, 5 okt 2021

Det är viktigt att domstolarna får vägledning kring hur bevisning ska värderas.

Mitt på dagen den 2 oktober förra året sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta i Sigtuna kommun. Flera personer blev vittnen till mordet men utan att se ansiktet på skytten. Mördaren flydde från platsen på en elsparkcykel.

Förutom vittnesmålen fanns flera bevis i mordfallet. En jacka med den misstänktes DNA, blodstänk från den mördade mannen och tändsatspartiklar från den typ av ammunition som användes vid mordet hittades i den misstänktes bostad. Den misstänkta 23-åringens DNA fanns också på några av de tomhylsor som påträffades på brottsplatsen.

Dömdes till livstid men friades

Det ansåg tingsrätten var övertygande bevisning och dömde mannen till livstids fängelse för mord. I hovrätten friades däremot 23-åringen då hovrätten ansåg att en alternativ mördare inte kunde uteslutas.

Riksåklagaren överklagar nu domen till Högsta domstolen.

– Sådana här brott utförs ofta hastigt och av maskerade gärningsmän. Det innebär att vittnen och målsäganden sällan har möjlighet att lämna detaljerade berättelser som kan leda till att gärningspersonen identifieras. Det har vi sett exempel på i flera fall under senare år. Och även om det finns vittnesiakttagelser är det vanligt att personerna inte vill medverka i utredningarna, säger riksåklagare Petra Lundh.

Tydligare krav

Riksåklagaren menar att det är angeläget att Högsta domstolen uttalar sig om kraven på vilken bevisning som ska vara tillräcklig för en fällande dom.

Mordet i Valsta är ett typexempel på mål som bygger på bevis av tekniska spår då inget vittne kunnat peka ut gärningsmannen. I skjutningar i kriminella miljöer är skyttarna ofta maskerade.

– Av det skälet är det särskilt viktigt att domstolarna får vägledning kring hur bevisning ska värderas. Min uppfattning är varje bevis först ska värderas för sig och att man därefter ska göra en sammanvägd bedömning av all bevisning. Så verkar inte hovrätten ha gjort i det här fallet, säger Petra Lundh.

Detta har hänt:

Den 2 oktober förra året sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott när han skulle gå på en buss i Valsta.

En 23-årige Märstabon misstänks och åtalas på sannolika skäl misstänkt för mord.

Han nekar till brott. I flera av förhören svarar han "inga kommentarer" på polisens frågor.

Det finns en övervakningsfilm från bussens kamera från mordtillfället.

Bland bevisen finns 23-åringens dna på tomhylsor. Blod från mordoffret och krutrester hittas på en jacka hos 23-åringen.

23-åringen döms till livstids fängelse i Attunda tingsrätt.

Domen överklagas och 23-åringen frias helt i hovrätten.

Riksåklagare överklagar hovrättsdomen till Högsta domstolen.

Visa merVisa mindre

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55