Invigd. Den del av parken som nu har döpts om ligger öster om ambassaden och parkmarken utmed ambassaden vid Gjörwellsgatan. Foto: Olle Anrell

"Fria Ukrainas plats" har nu invigts

Skyltarna är på plats utanför Rysslands ambassad– "Fria Ukrainas plats" är numera en del av Stockholm. "Det betyder att vi inte står ensamma i vår kamp", säger Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk.

  • Publicerad 11:54, 30 maj 2022

Tillsammans med Stockholm stads styre invigde ambassadören" Fria Ukrainas plats" på Kungsholmen under måndag förmiddag.

– Jag är väldigt glad och hedrad över att vara här för se denna tydliga gest av solidaritet med Ukraina från Stockholms stad, säger Andrii Plakhotniuk.

Vad betyder den?

– Att vi inte står ensamma i vår kamp för våra gemensamma värderingar och för att ha en fri och demokratisk kontinent.

Lyftes snabbt

Snabbt efter Rysslands invasion av Ukraina lyftes röster om att Gjörwellsgatan, där Rysslands ambassad ligger, borde byta namn till något som skulle markera Rysslands regim och samtidigt visa stöd för Ukraina.

Till slut beslutade politikerna i stadsbyggnadsnämnden att gatan får behålla sitt namn, men att den del av Mariebergsparken som löper utmed ambassaden ska döpas om till "Fria Ukrainas plats".

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) klippte bandet framför en av de nya skyltarna utanför ambassaden. Hon tror och hoppas att det blir en plats där man bland annat kan sörja och hålla minnen vid liv.

– Det känns stort, historiskt och mycket betydelsefullt att få skyltarna på plats. Det är en viktig symbol för platsen där många velat protestera mot den ryska regimen.

Två skyltar är nu på plats, men staden planerar att sätta upp en till precis utanför Rysslands ambassad.

– Det kommer att omge den ryska ambassaden, vilket känns bra och jag hoppas att det kommer provocera Ryssland för det är också ett av syftena, säger Anna König Jerlmyr.

Har ni fått någon respons från Ryssland?

– Jag har noterat att Kreml kallat mig "besatt". Det är den typen av uttalanden de gör och vi är besatta av demokrati så det stämmer.

Hedrad. Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk deltog vid invigningen av den nya platsen. Foto: Olle Anrell

Så gick det till

Efter Rysslands invasion av Ukraina höjdes röster om att Gjörwellsgatan, där Rysslands ambassad ligger, borde byta namn till något som skulle markera mot Rysslands regim och visa stöd för Ukraina.

Förslagen var många, som Zelenskygatan. Namnberedningen i Stockholms stad avrådde dock från att gatan skulle byta namn eftersom det är krångligt och för att man inte riktigt har någon tradition av att byta namn på gator i Stockholm.

Till slut beslutade politikerna i stadsbyggnadsnämnden att gatan behåller sitt namn, men att en del av Mariebergsparken utmed ambassaden ska döpas om till "Fria Ukrainas plats". Tre skyltar sätts upp för att visa platsen nya namn.

Visa merVisa mindre

Uppe. Två skyltar är på plats och en till ska upp. Foto: Olle Anrell