Enligt Birgitta Sundberg på Fria teatern har hyran höjts åtta gånger från ursprungshyran. Foto: Maja Brand

Fria teatern lägger ned: ”En avrustning för förorten”

En era på 40 år går i graven i mars. Fria teatern stänger ned sin verksamhet i Högdalen, till följd av att den nya hyresvärden höjt hyran.

  • Publicerad 05:00, 9 jan 2020

I mars ska Fria teatern flytta ut ur lokalen vid Högdalens centrum, efter 40 år. Detta efter att en ny hyresvärd tagit över fastigheten och höjt hyran kraftigt för de verksamheter som håller hus där.

Förutom Fria teatern har även Studiefrämjandet Högkultur och teatergruppen Ung utan pung verksamhet i fastigheten.

”Inte förhandlingsbart”

Birgitta Sundberg är konstnärlig ledare på Fria teatern i Högdalen, och hon berättar att chocken fortfarande inte har lagt sig för personalen, att teatern inte kommer att finnas kvar i Högdalen.

– Vi fick beskedet att hyran skulle höjas och att det inte var förhandlingsbart. Vi har räknat ut att hyreshöjningen ligger på åtta gånger det vi hade tidigare, säger Birgitta Sundberg.

Birgitta Sundberg på Fria teatern.

– Alla är förlamade.

Vidare berättar Birgitta Sundberg att ungefär 100 evenemang hålls årligen på teatern, något som nu alltså kommer att försvinna.

– Jag tänker främst på publiken och de skolelever som besöker teatern. Det är fel för en förort, att man tar bort en samlingspunkt, säger hon och fortsätter;

– Det ska finnas kulturverksamhet och levande kultur i Högdalen. Det här känns som en avrustning för förorten.

Fastigheten ska renoveras för 20-30 miljoner

Den nya hyresvärden är ett holdingbolag, som tog över fastigheten i somras. Gino Ghasemi är VD på MW Commerciellt, som sköter kontakten med hyresvärden. Han menar att hyran som erbjudits är skälig, på grund av den renovering som hyresvärden vill göra.

– De har fått en hyresnivå som är långt under nivån för marknadshyror. En renovering som kan komma att kosta 20-30 miljoner finns inte på kartan med den ursprungliga hyresnivån.

Just renoveringen av fastigheten menar Gino Ghasemi kan bli omfattande, och därför krävs det så höga belopp som 20-30 miljoner.

– Fastigheten ser ut som ett härbärge idag.

Fortsatt kulturverksamhet

När renoveringen av fastigheten kan dra igång vill inte Gina Ghasemi spekulera i, men menar att det sker när det står klart vilka verksamheter som kommer att hålla till i lokalen, så att lokalen kan renoveras utefter de behoven.

Men att kulturen kommer att finnas kvar i fastigheten även med nya hyresgäster – det vidhåller Gino Ghasemi.

– Vi vill se en förändring i fastigheten, och att det blir positivt för hela området, säger och fortsätter;

– Det kommer att vara teater även i framtiden.

Fria teatern kommer att fortsätta sin verksamhet i sin andra, mindre, lokal på Kungsholmen.