Fri entré för familjer på Djurgårdens SFL-premiär

Den 14 oktober är det premiär i Svenska Futsalligan för Djurgården, som tar emot Norrköping FK hemma i Eriksdalshallen. Barnfamiljer erbjuds att se matchen gratis.

  • Publicerad 04:45, 8 okt 2018

– Så här års pågår fortfarande fotbollen, och även ishockeyn. De går före för de flesta Djurgårdare, så vi gör det här för att locka fler åskådare som kan komma och upptäcka futsal. Förra säsongen hade vi ett par hundra åskådare i början, men i slutet var det ofta 7–800 på läktarna, säger David Bergqvist, huvudtränare i Djurgården Futsal.

Stora delar av truppen kommer från Vallentunaklubben Goif Kåre. Där fanns ett gäng fotbollsspelare som för drygt två år sedan bestämde sig för att satsa fullt ut på futsal, berättar David Bergqvist.

”Nästan alla var Djurgårdare”

– Nästan alla var Djurgårdare och samtidigt sökte Djurgården ett futsallag, så då bildade vi Djurgården Futsal, säger han.

Djurgården efter kvartsfinalsegern mot Borås AIK i våras. Foto: Tobias BW Granberg

Djurgården har historiskt fått kritik för att ta över och äta upp befintliga klubbar, exempelvis Balrog i innebandy och BK Söder i handboll, men i det här fallet var det spelarna själva som kom till Djurgården och ställde frågan förklarar David Bergqvist.

Eurosport sänder derbyt mot Bajen

Första säsongen spelade laget i division 1 och kvalade sig upp i högsta serien, Svenska Futsalligan. Succén fortsatte år två då Djurgården som nykomlingar gick till slutspel, där man var nära att nå SM-final men åkte ut i semi mot Örebro FC.

I år är det ett nytt seriesystem och SFL är en rak serie med 14 lag, och utan slutspel.

– Intresset för futsal växer och i år går Eurosport in och sänder en del matcher, bland annat vårt derby mot Hammarby, säger David Bergqvist.

Agbar Barsom finns i truppen

Djurgården har tre nyförvärv klara och ytterligare ett par namn på väg in.

– Det handlar om två tidigare Djurgårdsspelare – och inga gamla utan två spelare som är under 30. Unga föredettingar kan man säga.

I truppen finns sedan tidigare ett känt Djurgårdsnamn, Agbar Barsom.

– Han är 40 år nu och spelar inte så många matcher, men han tillför mycket ändå.

Ska vara bäst i Norden inom fem år

Målet inför säsongen är att Djurgården ska tampas i seriens toppskikt, förklarar David Bergqvist.

– Ja, vi ska vara med och slåss om medaljerna. Nytt för i år är att vi har ett damlag också, och de fick en plats i högsta serien för att andra lag drog sig ur. Vi har sagt att inom fem år ska vi vara Nordens bästa lag både bland herrar och damer, och även juniorer.

Måljubel mot Borås AIK. Foto: Tobias BW Granberg

Ett första steg mot det kan tas den 14 oktober då det är SFL-premiär i Eriksdalshallen. Matchen mot Norrköping FK startar klockan 16.30, och det är alltså fritt inträde för barnfamiljer.