Grzelak spelade en match för AIK. Förhoppningsvis blir han mer långvarig som tränare. Foto: Maria Lilja

Frejs succétränare ersätter Novaković i AIK

Nebojša Novaković lämnar sitt uppdrag som assisterande tränare till Rikard Norling i AIK. Hans ersättare blir Bartosz Grzelak som haft stora framgångar i IK Frej Täby som han har tagit upp och etablerat i Superettan.

  • Publicerad 15:21, 14 jun 2017

– Jag och Nebojša är som par inne på vårt sjunde år som ledare och vi har haft många utvecklande år tillsammans. Under tiden som jag varit borta från AIK känner jag att vi utvecklats åt olika håll, vilket inte är något ovanligt i denna bransch, och det gör att vi behöver göra en förändring för att vi båda ska kunna nå nya höjder i vårt tränarskap, säger AIK Fotbolls chefstränare Rikard Norling till klubbens hemsida.

Nebojša Novaković lämnar herrlaget för att i stället bli en del av det team som arbetar med U19–16 på Råsunda IP. Där ska han bland annat ansvara för utvecklingen av den individuella träningen för de spelarna som ligger närmast A-laget.

Byter gulsvart mot svartgult

– Jag har haft fantastiska år som ledare i A-laget på Karlberg, Råsunda och Friends Arena. Nu blir jag en del av den verksamheten som ska skapa nya spelare till A-laget och jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet för att hjälpa både spelarna och ledarna att nå sina mål i AIK, säger Nebojša Novaković.

Ersättaren blir alltså Bartosz Grzelak som lämnar gulsvarta IK Frej Täby för svartgula AIK.

– Jag känner både glädje och stolthet över att få bli en del av AIK och jag ser verkligen fram emot att få jobba med Rikard och alla andra kompetenta ledare och spelare i klubben, säger Bartosz Grzelak

Avtal över 2019

Avtalet är skrivet över 2019, men Bartosz Grzelak ansluter med omedelbar verkan till AIK Fotboll. Han har dock AIK:s tillstånd att dubbelarbeta och slutföra vårsäsongen med IK Frej Täby, det vill säga till och med matchen mot Gais hemma på Vikingavallen den 25 juni.

– Bartosz Grzelak kommer in i tränarstaben på Karlberg med erfarenheter som vi i dag saknar i teamet. Vi får in en modern tränare med både spets och djup, säger AIK Fotbolls sportchef Björn Wesström.

En tävlingsmatch i AIK

38-årige Bartosz Grzelak inledde sin spelarkarriär i Vasalunds IF och kom via BP till AIK som 17-åring. 1996 flyttades han upp i A-truppen och året därpå var det dags för tävlingsdebut då han i den 90:e minuten ersatte Johan Mjällby i en bortamatch mot Malmö FF.

Efter åren i AIK spelade Grzelak för Vallentuna BK, Nybergsund IL, IK Frej och Valsta Syrianska IK.

Sedan 2013 har han varit manager för IK Frej som då spelade i Division 1 Norra och laget slutade på åttonde plats under hans första år i klubben.

Har hyllats av Potter

2014 slutade man på andra plats i tabellen och tog efter kvalspel mot Östers IF steget upp till Superettan efter sammanlagt 5–3 i dubbelmötet. Bartosz Grzelak har sedan med knappa resurser hållit IK Frej kvar i Superettan både 2015 (14:e plats) och 2016 (10:e plats).

Hans insatser i IK Frej har väckt en del uppmärksamhet. Bland annat har Grzelak hyllats av en annan succétränare, allsvenska Östersunds Graham Potter. Nu går alltså Bartosz Grzelak steget upp till allsvenskan.