Fredrik skulle träna – slutade som världsetta

Friidrottaren Fredrik Samuelsson såg DM som en träning. Då slog han till med det tredje bästa resultatet någonsin av en svensk mångkampare. Just nu är han världsetta!

  • Publicerad 15:08, 11 jan 2017

Hässelby SK:s Fredrik Samuelsson chockade alla vid Stockholms distriktsmästerskap för mångkampare i Sätra friidrottshall i söndags. Till och med sig själv.
– Det gick helt sjukt bra. Tävlingen var egentligen tänkt som en genomkörare inför mångkamps-SM om en månad men resultatet räcker förmodligen för att kvalificera mig för inomhus-EM, säger han.

Siktar högre
I de sju grenarna skrapade han ihop 5920 poäng. Därmed är han trea i Sverige någonsin. Före honom är endast Henrik Dagård, 6142 poäng, samt Fabian Rosenquist, 5979 poäng. Henrik Dagårds svenska rekord räckte till brons på inomhus-EM 1995.
– Det svenska rekordet blir svårt att slå i år. Men jag siktar på att klättra upp på andra plats innan året är slut, säger Fredrik Samuelsson.

Tre personliga rekord
Han slog personliga rekord på 60 meter (7,14), 1000 meter (2,43,51) samt i stavhopp (4,85).
– Stavhoppet gick bäst där persade jag med 15 centimeter. Där har jag stått still i några år så det var lite islossning.

Tog tillbaka familjerekordet
Höjden innebar också att han tog tillbaka familjerekordet från sin lillebror Jakob (4,74).
– Det var skönt faktiskt. När vi möts så skärper jag till mig lite extra. Jag vill ju hålla brorsan bakom mig. Och för honom är det ju oundvikligt att inte jämföra sig med mig – han jagar ju mig.

”Ingen klockren serie”
Fredrik Samuelsson tror att han har goda chanser att göra ännu bättre resultat.
– Det var ingen klockren serie. Jag kan framförallt förbättra 60 meter, häck och längd.
Närmast väntar inomhus-SM i Uddevalla, 11-12 februari. Därefter sannolikt inomhus-EM i Belgrad, 3-5 mars. Där gör de 16 högst rankade mångkamparna gör upp om titeln.
– 6000 poäng hade ju varit riktigt coolt att göra där. Placeringsmässigt? Svårt att säga när man inte vet vilka som kvalar in. Men jag vill hamna på den övre halvan – topp 8.

Siktar på EM-medalj
Sedan hoppas han kunna ta med sig den fina formen till utomhusmästerskapen. Målet är en medalj på junior-EM i Bydgoszcz i juli samt att kvala in till senior-VM i London i augusti.

Världsetta
Ett kort tag kan Fredrik Samuelsson kalla sig världsetta. Hans nya personliga rekord är nämligen det bästa resultat i världen hittills i år.
– Det är kul så klart men det är inget jag går runt och skryter om. Det är ju såpass tidigt på säsongen – om ett par veckor kommer ett par gubbar ha passerat mig.

Fredriks stavrekord (film från friidrottaren.com)

 

Fakta

Tävlar för Hässelby

Namn: Fredrik Samuelsson.
Ålder: 21 år.
Bor: Hässelby.
Familj: Pappa Janne (coach), mamma Maria, syskonen Jakob, 18, och Julia, 11, samt flickvännen Amanda, 20.
Klubb: Hässelby SK.
Aktuell: Vann DM i mångkamp i Sätrahallen den 8 januari – det tredje bästa resultatet någonsin av en svensk mångkampare.