– Det har varit en lång resa, och det känns nästan overkligt att den är i mål, säger Fredrik.

Men i mål kom han. Några exemplar av boken ligger på matbordet och ballonger från gårdagens releasemingel hänger kvar hemma i villan i Rotebro, som handfasta bevis på det.

Fokus i boken är på småbarnsåren. Att barnen är 10 och 8 år i dag visar att det har varit en lång process från mobilanteckningar till färdig bok.

– Jag gjorde korta anteckningar i telefonen för att inte glömma. Det var tacksamt för jag hade inte så lång stund på mig åt gången. Sedan kunde jag sätta mig på kvällen och skriva klart en idé, säger Fredrik.

Det handlar om många korta nedslag, vilket avspeglar sig även i den färdiga boken. Den består av 114 kapitel på 212 sidor. Och många av dem utspelar sig i Sollentuna – exempelvis på Bögs gård, Ica Maxi och lekparkerna och förskolorna i Rotebro.

– De är helt fristående och hänger inte ihop, även om det finns en tidslinje. Det gör att man kan läsa boken i vilken ordning man vill och läsa så mycket man hinner, kanske i väntan på att ens barn ska vakna igen.

Utöver nedslagen i Fredriks tillvaro som pappaledig – eller ”pappaupptagen” som han föredrar att kalla det – dyker en del reflektioner kring hans egen barndom upp.

– Tankar dyker upp när man får barn, så är det nog för de flesta. Mina föräldrars barndom kändes väldigt avlägsen för mig när jag var liten. Min pappa bodde på ett lantbruk och hade utedass. Jag trodde inte att mina barn skulle tänka så om min barndom, men det är likadant. Det fanns bara två tv-kanaler och inga mobiler – de förstår inte hur man fick tag i varandra!

Den naturliga målgruppen är andra pappor, men när mammor tjuvläser blir ”Espressopappor och lattemammor” en föräldrabok.

– I stora stycken är det ett slags feelgood-bok som vem som helst lätt kan ta till sig och känna igen sig i, säger Fredrik.

Han har själv läst en del pappaböcker och tycker att många av dem är ”ganska grabbiga”.

– En del försöker skämta bort allting. Jag ville ha en humoristisk grund i boken, men samtidigt se det fina och stora i föräldraskap. Andra pappaböcker kan bli lite som en manual, de handlar om hur man ska optimera sin föräldraledighet.

En annan gemensam nämnare för många tidigare föräldraböcker är att de skrivits av en kändis, en bloggare eller en youtuber, så det fanns ett vakuum där det saknades en pappabok skriven av en ”vanlig människa”, menar Fredrik.

Dock försvårade bristen på kändisskap möjligheten att bli utgiven.

– Flera förlag gillade boken men sa nej just för att de inte så en marknad när författaren var okänd. Man kan ju ge ut en bok själv, men då finns det en egen tvekan om den är tillräckligt bra. Har man ett förlag bakom sig så blir det som en kvalitetsstämpel, säger Fredrik.

Och för drygt ett år sedan fick han ja från ett litet och relativt nystartat förlag i Lund, och nu är boken tryckt och utgiven.