Fredrik Samuelsson klar för EM i Belgrad

2017 har börjat bra för Hässelby SK:s mångkampare Fredrik Samuelsson. Personligt rekord i första tävlingen och SM-guld i Uddevalla nyligen. Nu är den 22-årige Hässelbykillen dessutom klar för inomhus-EM i Belgrad den 3–5 mars.

  • Publicerad 13:06, 23 feb 2017

– Det har gått över förväntan. Jag persade ju med över 300 poäng, säger Fredrik Samuelsson om tävlingen i Sätra i januari då han satte nytt personligt inomhusrekord med 5 920 poäng.

Bara några veckor senare gjorde han en ny stark sjukamp på SM i Uddevalla och tog guldet med 5 875 poäng.

– I vinter har jag utvecklat framför allt stavhoppet som varit en akilleshäl tidigare. Jag har byggt upp min fysik bra och även fått till tekniken, säger Fredrik.

Fick vänta på inbjudan

När förbundskaptenen Karin Torneklint presenterade den svenska truppen till EM på ett hotell i city i tisdags saknades Fredrik Samuelsson och hans mångkampskollega Bianca Salming. För dem krävdes en inbjudan från Europeiska Friidrottsförbundet.

– Det är lite frustrerande att det inte finns en kvalgräns, att inte veta. Men jag har lagt upp träningen som att det ska bli EM, sa Fredrik Samuelsson då.

Och det gjorde han rätt i. Nu har både Fredrik och Bianca fått klartecken – de får tävla i EM i Belgrad nästa helg.

Vill ta medalj i U23-EM i sommar

För utesäsongen är Fredriks stora mål U23-EM i Polen i sommar.

– Jag kom femma för två år sedan. Då var jag yngst, nu är jag äldst och det blir mitt sista junior-EM. Det vore kul att avsluta med medalj.

Utöver junior-EM är siktet inställt på tiokampen i VM i London.

– Ja, kapaciteten finns för en bra bit över 8 000 poäng i sommar. Det visar resultaten jag har gjort, säger Fredrik.