Nytt samarbete. Fredrik Reinfeldt och Meeri Wasberg (S) vid Poseidons torg. Foto: David Bicho

Fredrik Reinfeldt tillbaka i Haninge – om än tillfälligt

Fredrik Reinfeldt har återvänt till kvarteren där han en gång växte upp. Men den här gången handlar det om att skapa tryggare kvarter.

  • Publicerad 10:52, 9 apr 2021

I arbetet med den självbiografiska boken "Halvvägs" (2015) berättar vår tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt bland annat om uppväxten i Haninge.

Men att han nu återigen synts i kommunen är inte för att göra research till en ny bok.

Istället handlar det om hans roll som ordförande i Centrum för AMP.

– Det är lite speciellt eftersom jag är född i Haninge och levde mina första år i Handen. I dag har jag ingen annan koppling än att jag för samtal med Haninge kommun. Vi vill hitta en väl avgränsad plats som Centrum för AMP tar ansvar för efter kontrakt med kommunen och sedan aktivera den platsen så den blir tillgänglig och attraktiv, säger han.

Den grundläggande idén är att alla aktörer, både offentliga och privata, som finns i ett område går samman och tar gemensamt ansvar för platsen. Det låter onekligen som en trygghetssatsning, men Reinfeldt själv beskriver modellen med andra ord. Även om effekten blir densamma.

– Ordet har blivit så förknippat med kamerabevakning, fler poliser och liknande åtgärder – vilket jag har respekt för. Med AMP når vi det resultat vi alla vill nå men med en annan metod, förklarar han. 

Pendeltågsstråket först ut

Enligt Meeri Wasberg (S), kommunstyrelses ordförande, har platsen för pilotprojektet nu identifierats: pendeltågsstråket vid Handenterminalen.

– De första initiala kontakterna har varit otroligt positiva och det känns verkligen jättekul. Det är nästan lite bubbligt pirrigt, säger hon entusiastiskt.

Vilka andra områden i Haninge kan bli aktuella?

– Jag kan tänka mig att det är en metod att arbeta med nära Brandbergens centrum eller i delar av Jordbro. Men det förutsätter fastighetsägare som vill vara med och ett näringsliv som vill ha mer positiv energi på platsen, säger hon.

Meeri Wasberg menar att det som i dag saknas på vissa platser i kommunen är en tydlighet kring vem som egentligen bär ansvaret för att till exempel just den eller den papperskorgen töms. Med AMP uppstår en tydlighet. Den stora utmaningen för att projektet ska bli lyckat är uthålligheten.

– Det är alltid den det kommer an på. Men till en början handlar det om att hitta platser där aktörerna känner att vi gör det här tillsammans. Det här är verkligen inte raketforskning på hög nivå, men jag tror att det kommer bli jättebra.

Centrum för AMP

En ideell förening grundad av Svensk Försäkring, Svensk Handel och fyra fastighetsbolag.

Fredrik Reinfeldt är ordförande.

AMP står för Affärs- och MedborgarPlats.

AMP-modellen är en ny arbetsmetod för platsutveckling, baserad på internationella förebilder, men anpassad till svenska förhållanden.

Källa: Centrum för AMP


 

Visa merVisa mindre